A világ legöregebb nőjén kutatják a hosszú élet titkát

JapánHírolvasó robotot mutattak be Japánban. gerontológusok vizsgálat alá vették a világ legöregebb123 éves lehet a világ legöregebb embere. nőjét, a 115 éves asszonytól a hosszú élet titkát akarják megtudni. Az Oszakában élő Okava MiszaoElhunyt a világ legidősebb embereként ismert japán nő. esete azért foglalkoztatja a japán kutatókat, mert az általuk a hosszú élet titkának tartott három tulajdonságból csak kettővel rendelkezik: míg akaraterejére és kíváncsiságára nem lehet panasz, addig korántsem nevezhető társaságkedvelőnek.

Okava Miszao - A Világ legöregebb nője

Az asszonyt vizsgáló egyik gerontológus, Gondo Jaszujuki, az oszakai egyetem munkatársa kollégáival 70 tokiói, száz évnél idősebb emberen végzett kutatása során jutott arra a következtetésre, hogy a fenti három tulajdonság a hosszú élet legfontosabb feltétele.

A Világ legöregebb nője - Okava Miszao

Gondo szerint a nő 102 éves korában elszenvedett lábtöréséből való felépülése az akaraterő jele, míg a birkózás iránti rajongása kíváncsiságáról tanúskodik. Ugyanakkor társaságkedvelőnek azért nem nevezhető, mert ideje jó részét otthon, kötögetéssel tölti. “Eddig számos különböző nehézséggel nézett szembe. Hosszú élete során pszichológiai változásokon ment keresztül, ez tette lehetővé számára jelenlegi nyugalmát” – mondta a testét kerekesszékhajtással karbantartó 115 éves Okaváról a kutató az Aszahi Simbun című japán lapnak. A korrekorder ugyanakkor úgy véli, hogy a tudósok hiába törik magukat. “Nem lenne olyan könnyű (utánozni engem), mint ahogy azt gondolják” – mondta a lapnak a kora ellenére jó egészségnek örvendő Okava.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!