A világ legnagyobb optikai teleszkópját hozták létre Chilében

A világ legnagyobb optikai teleszkópját alkották meg Chilében: az Espresso nevet kapott nagy felbontású műszert néhány Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. napja szerelték fel az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Nagyon Nagy Teleszkópjára (Very Large Telescope – VLT). Február 4-re virradó éjjel első alkalommal összekapcsolták a VLTHárom nap kel fel és nyugszik le egy újonnan felfedezett, különleges bolygón. négy fő teleszkópjának fény"Mesterséges nap" segítségével akarnak környezetbarát üzemanyagot előállítani. ét, ezzel egy 16 méteres teleszkópMegkezdődött a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése. fénygyűjtő erejét érte el. Így felszínét tekintve a VLT lett a világ legnagyobb optikai teleszkópja.

Forrás: ESO/M. Kornmesser/Wikimedia Commons

Az Espresso-nak köszönhetően a gyengén világító objektumok is könnyen láthatóak lesznek. A műszer lehetővé teszi továbbá a négy teleszkóp egyike fényének önálló befogására. Ezáltal rugalmasabban felhasználhatóvá vált.

Xavier Barcons, az Európai Űrügynökség (ESO) vezérigazgatója indította el a VLT irányíTurkana-tó - világ legnagyobb állandó sivatagi tava. termében az Espresso első megfigyelését. “Varázslatos pillanat volt. Egy álmot váltottunk valóra, amelyről látnoki képességű kutatók már évtizedekkel ezelőtt álmodtak” – idézte Francesco Pepét, az Espresso projektvezetőjét a Genfi Obszervatórium közleménye.

Forrás: ESO/L. Calçada 

A svájci, olasz, portugál és spanyol kutatók együttműködésében kifejlesztett Espresso-nak köszönhetően a távoli csillagrendszerekben lévő, a Földhöz hasonló bolygó26+8 elképesztő kép a bolygók, a Naprendszer, a Tejút és a galaxisok méreteiről. kat is meg lehet figyelni. Ráadásul a műszer segíthet az univerzumFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. alapvető fizikai állandóinak méréseiben és annak vizsgálatában, hogy ezek az állandók az idők során hogyan változnak.

Az Espresso az úgynevezett kvazárok vizsgálatát is lehetővé teszi. Ezek a nagyon nagy távolságban lévő csillagszerű rádióforrások általában távoli galaxisokGyorsabban nőnek a fekete lyukak. aktív magjai. A négy fényforrás egy műszerben való összekapcsolása újabb lépés az óriásteleszkóp kialakítása felé, amelyet az ESO az Atacama-sivatagban készül felállítani. A 40 méteres átmérőjű Rendkívül Nagy Teleszkóp (Extremely Large TelescopeMegkezdődött a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése. ) a tervek szerint 2024-ben kezdi működését.

ESO, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!