A veszélyeztetett majmok létét teheti kockára, ha Afrikában is elterjednek az olajpálma-ültetvények

AfrikaMásfél ezerrel több mozambiki vadőrre lenne szükség az egyre agresszívabb orvvadászok miatt. veszélyeztetettTovábbra sincsenek biztonságban a pandák élőhelyük csökkenése miatt. majmainak és emberszabásúinak létét tehetik kockára az olajpálma-ültetvények egy új tanulmány szerint. Az olajpálma termesztésére alkalmas területek többsége az emberszabásúak élőhelye a kutatók szerint, akik az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) ismertették eredményeiket. Azt vizsgálták, hogyan befolyásolhatja az élővilág sokszínűségét, ha Afrikában is elterjednek az olajpálma-ültetvények.

Forrás: Carine06/flickr

Véleményük szerint a fogyasztók is tehetnek az állatokért azzal, hogy fenntartható módon termelt pálmaolajat tartalmazó árucikkeket választanak. Ezt azt is jelentheti, hogy többet fizetnek ezekért a élelmiszerekért, kozmetikumokért és tisztíKerékpárral a belgiumi tó vizén keresztül. szerekért – írja a BBC.

Forrás: Wikimedia Commons/Craig

A pálmaolajat a Nyugat-Afrikában őshonos olajpálmafából nyerik, a legtöbb ültetvény azonban jelenleg Indonéziában és Malajziában található. A környezetvédők szerint az ültetvények terjeszkedésének árát a térség erdőRekordnagyságú erdős terület veszett oda tavaly világszerte. i fizették meg, mert az őshonos fákat vágták ki, hogy az olajpálmának helyet csináljanak. Az erdőirtásDrasztikusan csökken az orangutánok száma az olajpálma-ültetvényeknél megmaradt erdőfoltokban. egyik legjelentősebb hajtóereje az olajpálma termesztése, mely ezáltal az ott élő állatok, többek között a súlyosan veszélyeztetett borneóDrasztikusan csökken az orangutánok száma az olajpálma-ültetvényeknél megmaradt erdőfoltokban. i orangután létét fenyegeti.

Forrás: Wakx/flickr
Forrás: Wikimedia Commons/T. R. Shankar Raman

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCNMár nem fenyegeti kihalás a barázdásbálnákat és a hegyi gorillákat. ) szerint azonban nem lenne jó megoldás, ha az olajpálma helyett más, olajat adó növényeket termesztenének, mivel ezek hozama alacsonyabb, ezért nagyobb területeken kellene őket termeszteni. A termelés élővilágra gyakorolt hatását azzal lehetne mérsékelni, ha erdőirtás nélkül, fenntartható módon termesztenék az olajpálmát és csökkentenék a nem élelmiszeripari felhasználását.

Forrás: Rod Waddington/flickr

Az iparág több szereplője Afrikában tervezi a terjeszkedést, ami a környezetvédők szerint aggasztó, mivel a szóba jöhető területek egyben fajokban gazdag élőhelyek is: Afrika – többek között – majdnem 200 majomfajnak ad otthont, sokukat már ma is a veszélyeztetettek között tartja számon az IUCN. A legfrissebb kutatásValójában nem egy, hanem négy zsiráffaj létezik. szerint az olajpálma-ültetvények létesítése tovább gyorsítja az élőhelyek pusztulását, ami miatt a kihalásA trófeavadászat a "jó gének" kiiktatásával a fajok kihalásához vezethet. szélVeszélyes mikrobákkal hintik be az Alpokat a Szahara felől érkező szelek. ére került az összes nagy termetű emberszabású.

Forrás: Wikimedia Commons/flickr/Chi King
Forrás: Olivier Lejade/flickr

A kutatók azt állapították meg, hogy Afrikában kevés az ültetvénynek alkalmas terület, ami ne lenne egyben az emberszabásúak élőhelye is. Számításaik szerint 2050-re 53 millió hektár ültetvényre lesz szükség, hogy a világ pálmaolajDrasztikusan csökken az orangutánok száma az olajpálma-ültetvényeknél megmaradt erdőfoltokban. -keresletét kielégítsék, azonban Afrikában csupán 0,13 millió hektár művelésbe vonása nem érintené a majompopulációkat.

Forrás: Wikimedia Commons/李巍

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!