A veszélyeztetett majmok létét teheti kockára, ha Afrikában is elterjednek az olajpálma-ültetvények

AfrikaMég mindig súlyosan fenyegeti az orvvadászat az afrikai elefántok hosszú távú túlélését. veszélyeztetettTovábbra sincsenek biztonságban a pandák élőhelyük csökkenése miatt. majmainak és emberszabásúinak létét tehetik kockára az olajpálma-ültetvények egy új tanulmány szerint. Az olajpálma termesztésére alkalmas területek többsége az emberszabásúak élőhelye a kutatók szerint, akik az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) ismertették eredményeiket. Azt vizsgálták, hogyan befolyásolhatja az élővilág sokszínűségét, ha Afrikában is elterjednek az olajpálma-ültetvények.

Forrás: Carine06/flickr

Véleményük szerint a fogyasztók is tehetnek az állatokért azzal, hogy fenntartható módon termelt pálmaolajat tartalmazó árucikkeket választanak. Ezt azt is jelentheti, hogy többet fizetnek ezekért a élelmiszerekért, kozmetikumokért és tisztíIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. szerekért – írja a BBC.

Forrás: Wikimedia Commons/Craig

A pálmaolajat a Nyugat-Afrikában őshonos olajpálmafából nyerik, a legtöbb ültetvény azonban jelenleg Indonéziában és Malajziában található. A környezetvédők szerint az ültetvények terjeszkedésének árát a térség erdőRekordnagyságú erdős terület veszett oda tavaly világszerte. i fizették meg, mert az őshonos fákat vágták ki, hogy az olajpálmának helyet csináljanak. Az erdőirtásRekordnagyságú erdős terület veszett oda tavaly világszerte. egyik legjelentősebb hajtóereje az olajpálma termesztése, mely ezáltal az ott élő állatok, többek között a súlyosan veszélyeztetett borneóA tiltás ellenére továbbra is fakitermelés folyik a borneói orangutánok élőhelyén. i orangután létét fenyegeti.

Forrás: Wakx/flickr
Forrás: Wikimedia Commons/T. R. Shankar Raman

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCNMár nem fenyegeti kihalás a barázdásbálnákat és a hegyi gorillákat. ) szerint azonban nem lenne jó megoldás, ha az olajpálma helyett más, olajat adó növényeket termesztenének, mivel ezek hozama alacsonyabb, ezért nagyobb területeken kellene őket termeszteni. A termelés élővilágra gyakorolt hatását azzal lehetne mérsékelni, ha erdőirtás nélkül, fenntartható módon termesztenék az olajpálmát és csökkentenék a nem élelmiszeripari felhasználását.

Forrás: Rod Waddington/flickr

Az iparág több szereplője Afrikában tervezi a terjeszkedést, ami a környezetvédők szerint aggasztó, mivel a szóba jöhető területek egyben fajokban gazdag élőhelyek is: Afrika – többek között – majdnem 200 majomfajnak ad otthont, sokukat már ma is a veszélyeztetettek között tartja számon az IUCN. A legfrissebb kutatásValójában nem egy, hanem négy zsiráffaj létezik. szerint az olajpálma-ültetvények létesítése tovább gyorsítja az élőhelyek pusztulását, ami miatt a kihalásA trófeavadászat a "jó gének" kiiktatásával a fajok kihalásához vezethet. szélVeszélyes mikrobákkal hintik be az Alpokat a Szahara felől érkező szelek. ére került az összes nagy termetű emberszabású.

Forrás: Wikimedia Commons/flickr/Chi King
Forrás: Olivier Lejade/flickr

A kutatók azt állapították meg, hogy Afrikában kevés az ültetvénynek alkalmas terület, ami ne lenne egyben az emberszabásúak élőhelye is. Számításaik szerint 2050-re 53 millió hektár ültetvényre lesz szükség, hogy a világ pálmaolajTöbb mint 100 ezer orangutánt öltek meg Borneón. -keresletét kielégítsék, azonban Afrikában csupán 0,13 millió hektár művelésbe vonása nem érintené a majompopulációkat.

Forrás: Wikimedia Commons/李巍

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!