A vártnál 70 évvel korábban kezdett felolvadni a kanadai permafroszt

A tudósokat megdöbbentette, hogy az előrejelzésekhez képest 70 évvel korábban kezdett felolvadni KanadaAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. északi-sarkköri vidékének permafroszt40 ezer év után került elő egy ősi csikó fosszíliája a szibériai permafrosztból. ja, vagyis az állandóan fagyott talaja. A fairbanksi Alaszkai Egyetem kutatói expedíciójukon figyelték meg, hogy a szokatlanul forró nyár milyen gyorsan megpuhította a földRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. alatti gigászi jégtömbök felső rétegeit, amelyek évezredeken át fagyottak voltak.

“Ez azt jelzi, hogy a klíma melegebb ma, mint az elmúlt ötezer évben bármikor” – mondta a Reuters-nak Vladimir E. Romanovsky, az egyetem geofizikai tanszékének professzora. Kutatásuk eredményeit a Geophysical Research Letters szaklap aktuális száma közölte.

The consequences will be detrimental to the planet.

Közzétette: Global Citizen – 2019. június 20., csütörtök

 

A tanulmány azokon az adatokon alapult, amelyeket Romanovsky és kollégái 2016-ban a területen tett utolsó expedíciójuk óta elemeznek. A kutatócsoport repülővel szállt a településektől távoli vidékek fölé, meglátogatták a hidegháború korának egy elhagyott radarállomását is, mely több mint 300 kilométerre található a legközelebbi falutól.

Forrás: denisbin/flickr

Elmondták, hogy a táj felismerhetetlenül megváltozott, mióta – nagyjából egy évtizeddel korábban – először találkoztak vele. A talajon dombocskák láthatók, köztük kis tavakMeglepően mély, folyékony metánnal teli tavakat figyeltek meg a Szaturnusz Titán nevű holdján. , úgynevezett termokarsztok, melyek a permafroszt olvadásakor a felszín beroskadásával keletkeztek, a hajdan ritkás növényzet az állandó széltől védett helyeken burjánzásnak indult.

“Nagyon valószínű, hogy a jelenség sokkal nagyobb területen uralkodott el, ez lesz a következő, amit kutatni fogunk” – mondta Louise Farquharson, a tanulmány másik szerzője. A tudósokat azért aggasztja a permafroszt stabilitása, mert a gyors olvadásElolvasztja Svédország legmagasabb pontját az északi-sarkvidéket sújtó rekordmeleg. nagy mennyiségű üvegházhatású gázt bocsáthat ki, mely tovább gyorsítja a globális felmelegedést.

Forrás: Steve Jurvetson/flickr

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) modelljei alapján, még ha a 2015-ös párizsi klímaegyezményben foglaltak szerint csökkentenék is az üvegházhatású gázok kibocsátását, a világ akkor is távol lenne attól, hogy a globális felmelegedésTeller Ede már 1959-ben a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztetett. ilyen öngerjesztő folyamatai által elszabadított hőmérsékletemelkedést meg tudná fékezni.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!