A vadászat miatt halhat ki több száz veszélyeztetett szárazföldi emlősfaj

A vadászatZambia betiltja a nagymacskák vadászatát. 301 veszélyeztetettA kihalás szélén áll a világ legritkább és legkisebb delfinje. szárazföldi emlősfaj; többek közt csimpánzokSorsára hagyták az egykori laborartóriumi csimpánzokat egy libériai szigeten. , tevék, leopárdok és denevérek kihalásFelgyorsult a földi élővilág hatodik kihalási hulláma. át idézheti elő – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport a Természetvédelmi VilágszövetségZambia betiltja a nagymacskák vadászatát. (IUCNMár nem fenyegeti kihalás a barázdásbálnákat és a hegyi gorillákat. ) vörös listáján lévő fajokat vizsgálva. A 301 faj szinte mindegyike fejlődő országokban él, ahol a húsukért és gyógyászati termékek előállításáért való vadászat mellett túlélésüket veszélyezteti az erdőirtásA tiltás ellenére továbbra is fakitermelés folyik a borneói orangutánok élőhelyén. , a mezőgazdasági területek terjeszkedése, az emberekBámulatosan sok arcot képes megjegyezni az ember. egyre mélyebb behatolása a vadonba. A 301 faj az IUCN vörös listáján lévő szárazföldi emlős hét százalékát és az összes veszélyeztetett emlősfaj egynegyedét teszi ki.

csimpanzokFotó: Wikipedia/Delphine Bruyere

A 301 faj között 168 főemlős van, köztük a síkvidéki gorillaÍgy nevet egy gorillakölyök - csodálatos videó enged bepillantást egy gorillamentő központ életébe. , a mandrill, 73 patás állat – a vadjak és a kétpúpú teve -, 27 denevérfaj, 12 ragadozó és számos medvefaj. Van köztük 26 erszényes faj, 21 rágcsáló és a tobzoskaCsodával határos módon sikerült megmenteniük az állatvédőknek az elárvult tobzoskát. mind a nyolc faja – derül ki a Royal Society Open Science című tudományos folyóÓriás korallzátonyra bukkantak az Amazonas torkolatánál - senki sem gyanakodott a létezésére. iratban közzétett tanulmányból.

deneverFotó: Wikipedia/Anton 17

“Számos rossz dolog veszélyezteti a vadvilágot világszerte, legfőképpen az élőhelyek elvesztése és csökkenése, de a vadhúsért folyó vadászat is kolosszális hatással van rá” – idézte David MacDonaldot, az Oxfordi Egyetem professzorát, a kutatócsoport egyik tagját a The Guardian honlapja. “A vadászok száma egyre nő és az úthálózatok behatolása a legtávolabbi körzetekbe olyan mértékű, hogy semmi menedék nem maradt az állatok számára. Kamerunban, ahol dolgoztam, kora reggel taxik csoportjai indulnak útnak a távoli körzetekbe, és vadhússal megrakodva térnek vissza a városokba” – tette hozzá.

tobzoskaFotó: Wikipedia/Valerius Tygart

A globális vadhús-kereskedelem mértékét nehéz felmérni, de a Nemzetközi Erdészeti Kutatóközpont 2011-ben úgy becsülte, hogy évi hatmillió tonna vadállatA hópárducot a kihalás szélére sodorta az éghajlatváltozás. pusztul el a vadhúsért folytatott vadászat miatt. Egy másik becslés szerint csak a brazíliai amazonasi őserdőkben évente 89 ezer tonna vadállatot vadásznak 200 millió dollár értékben. A vadhús egy részét külföldre csempészik: egyetlen európai repülőtéren, a párizsi Charles de Gaulle-on a becslések szerint évente mintegy 260 tonna vadhús lapul illegálisan a bőröndökben.

leopardFotó: Wikipedia/Patrick Giraud

A kutatók szerint a túlvadászat problémájára a megoldást az jelentené egyebek között, ha a fajok szélesebb körű védelemben részesülnének, a helyi közösségeket érdekeltté tennék a vadvilág megőrzésében, alternatív élelemforrásokat, különösen fehérjében gazdag növényi élelmiszereket biztosítanának számukra, és oktatás keretében értetnék meg világszerte az emlősökre leselkedő veszélyeket, köztük a vadászatot.

medveFotó: Wikipedia/Cburnett

MTI, The Guardian


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!