A természetet fenyegető eddig ismeretlen jelenséget sikerült azonosítaniuk kutatóknak

Nanoméretűvé képesek átalakítani a megemésztett mikroműanyagokat, vagyis öt milliméternél kisebb műanyagrészecskéket az AntarktiszHatalmas húsevő tengeri hüllő maradványira bukkantak az Antarktiszon. körüli vizekben élő sarki krillek – állapították meg kutatók, akik szerint a természetet fenyegető eddig ismeretlen jelenséget sikerült azonosítaniuk.

Az ausztráliai Griffith Egyetem professzora, Amanda Dawson a világon elsőként mutatta ki, hogy az Euphausia superba faj az emésztés révén képes fizikailag megváltoztatni a mikroműanyagTöbb mint száz mikroműanyag-szemcsét nyelhet le az ember minden főétkezéskor. -szemcséket. A hétköznapi tárgyak és ipari termékek kopásából, bomlásából származó mikroméretű műanyagszemcsékTöbb mint száz mikroműanyag-szemcsét nyelhet le az ember minden főétkezéskor. komoly fenyegetést jelentenek a tengerekHatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki az óceánokban élő kagylók és férgek. élővilágára.

Forrás: Wikimedia Commons/Professor Dr. habil. Uwe Kils

A krillek különösen fontosak ökológiai szempontból, mivel kulcsfontosságú táplálékforrást jelentenek a nyílt vizek valamennyi lakója számára. Ez azonban azt jelenti, hogy a mikroműanyagok az olyan nagytestű állatokra is fenyegetést jelentenek, mint a bálnákKudarcba fulladt a világ legnagyobb tengeri rezervátumának létrehozása. , a cápák és a Manta nembe tartozó ráják, amelyek megeszik a fertőzött rákokat. Az állatok szervezetében felhalmozódva a mikroműanyag-szemcsék gyulladást, étvágy- és testsúlycsökkenést eredményezhetnek.

Forrás: istolethetv/flickr

A Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmányA jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben. szerint a krillek képesek nanoméretű műanyagszemcsékké őrölni a polietilén – a legszélesebb körben használt műanyagTengeri élőlények helyett elképesztő mennyiségű műanyag szemét fogadta a búvárt. – mikroszemcséket. A nanoméretű műanyagok pedig ezután akár sejtszinten is hatással lehetnek az élőlényekre, amelyek megeszik a rákokat.

Forrás: Nature Communications

Az egyetem másik munkatársa, Bengtson Nash szerint a tanulmány a műanyagszennyezésTöbb mint száz mikroműanyag-szemcsét nyelhet le az ember minden főétkezéskor. egy eddig ismeretlen folyamatát tárta fel. Hozzátette, a mikroműanyagok biológiai úton végbemenő felaprózódása valószínűleg széles körben előfordul a tengeri ökoszisztémákban. A szakember hangsúlyozta, hogy további kutatásokra van szükség a témában.

Forrás: Elias Levy/flickr
Forrás: Wikimedia Commons/Abe Khao Lak

Jelenleg évente több mint 8 millió tonna műanyaghulladékMérgező hulladékkal szennyezett a kristálytisztának hitt Genfi-tó vize. kerül a világ óceánjaiba. Közelmúltbeli tanulmányok kimutatták, hogy több milliárdnyi műanyaghulladék-darabka akad fenn a korallzátonyokon, tovább súlyosbítva a virágGéntechnológiával megalkották az első kék rózsát. állatok helyzetét. Az ENSZ illetékes szervezete az egész bolygóZáptojásszagú köd veszi körül az Uránuszt. t érintő problémának nevezte a jelenséget, tekintve, hogy a műanyagtermelés várhatóan világszerte tovább növekszik a jövőben.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!