A legrémisztőbb régészeti leletek

A moa óriásmadár maradványa

1986-ban találták meg ezt a hatalmas karmokban végződő maradványt Új-Zéland egyik barlangjának mélyén. A frissnek hitt maradványLyuba - a 39 ezer éves mamutbébi. egy rég kihalt óriásmadár, a moa jó állapotban fennmaradt maradványa volt. A moafélék vagy moák (Dinornithidae) egykor Új-Zéland szigetein élt, hatalmasra nőtt röpképtelen madarakCigarettacsikkeket építenek fészkükbe a városi madarak a paraziták ellen. voltak. A moákat Richard Owen fedezte fel az európai tudományA dinoszauruszokat elpusztító aszteroida darabkáira lelhettek Kolumbiában. számára 1839-ben. Azóta is csak töredékes csontjaik alapján ismerjük őket: közülük a „legkisebbek” 1 méter magasak és 18 kg tömegűek voltak, a legnagyobbak magassága pedig elérte a 3 métert, tömegük pedig a 230 kg-ot.

Új-Zéland óriás karma

A borzalmak alagútja

1933-ban Robert du Mesnil du Buisson régész 19 légiós kővé dermedt holttestét találta meg egy alagútban, az Eufrátesz folyó partján fekvő Dura-Európoszban.  Mindannyian egyszerre, néhány pillanat alatt haltak meg. A régészek úgy vélik, i. sz. 256-ban  19 római legionárius ereszkedett le a szűk, földAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. alatti járatba, hogy meggátolja a szászánida katonák bejutását a városba az alagúton keresztül, ahol mérgező füst végzett velük.

A borzalmak alagútja

A mocsári múmia

tollundi férfi a legjobb állapotban megőrzött, természetesen konzerválódott mocsári múmialelet. Feje és arca úgy hat mintha csak aludna. A 40 év körüli férfit, aki a korai vaskorban (Kr.e. 4. század) Skandináviában élt, kivégezték. Akasztott holtteste maradványaira, 1950-ben a dániai Jyllandban, a Bjældskovdal tőzegmocsárban találtak rá.

mocsári múmia

Sikoltó múmia

1886-ban Gaston Maspero régész talált rá a sikító múmia200 éves, lótuszülésben mumifikálódott szerzetes múmiájára bukkantak Mongóliában. koporsójára. Amikor felnyitotta a koporsót, egy időtlen sikolyba meredt arc rémítette meg. Sokan úgy gondolják, hogy az arckifejezés oka az, hogy élve temették el, azonban sok hasonló leletJelentős azték templomot és egy rituális labdajáték helyszínét tárták fel Mexikóban. is előkerült, így a szakértők arra a feltételezésre jutottak, hogy a rémisztő arc oka a bomlási folyamat és a hátraeső koponya.

sikoltó múmiák

Karóba húzott koponyák

A világviszonylatban is egyedinek számító, radiokarbonos vizsgálatok alapján körülbelül 8 ezer évesre becsült leletet és más felszínre hozott tárgyakat a Kanaljorden ásatási helyen találták, Motala városában, Svédországban. A csonttöredékek tizenegy férfitől és nőtől származnak. A régészek feltételezik, hogy a lelőhely területén sekély tó lehetett a korai kőkorban, amely rituális temetkezőhelyként szolgált. A svéd archeológusok több elmélettel magyarázzák a koponyákEmberi koponyákból emelt tornyot tártak fel a régészek Mexikóban. átszúrását: egyesek szerint mindez csupán egy másodlagos temetési rítus volt, míg mások úgy vélik, harci trófea lehetett.

karóba húzott

A lefejezett vikingek

A Dorset brit grófság területén felfedezett tömegsírban 54 lefejezett vikingBebizonyították, hogy nő volt a híres viking hadvezér. holttestét találták meg a régészek 2009 júliusában. Az i.sz. 910 és 1030 között elhantolt áldozatok valószínűleg nem csatában estek el, hanem módszeresen kivégezték őket.

A lefejezett vikingek

forrás:femina.hu

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!