A leglátványosabb bálnaugrás – elképesztő pillanatokat örökített meg egy búvár

Lenyűgöző pillanatokat sikerült megörökítenie egy bálnalesLenyűgöző drónvideó - három kíváncsi bálna úszkált a hajó körül. alkalmával Craig Capehart búvárnak, aki videóra vett egy hatalmas púpos bálnát, amint épp teljes terjedelmével kiugrik a vízbőCsodálatos látvány - ilyen, amikor a bálnák szivárványt fújnak a levegőbe. l. A látványos bálnaugrást Dél-AfrikaOroszlánok végeztek egy orvvadásszal Dél-Afrikában. partjainál, a Pondoland természetvédelmi terület közelében vette filmre. A fenséges tengeri óriás, illetve ritkán látott mutatványa természetesen nemcsak a búvárt, hanem az internetezőket is lenyűgözte; néhány napKülönleges hullámokat fedeztek fel a Napon, melyek létezését már évtizedek óta kutatják. alatt több százezren nézték meg a felvételt.

A hosszúszárnyú, más néven púpos bálnákSuttogva kommunikálnak egymással a hosszúszárnyú bálnák és borjaik. gyakran tanyáznak a partok közelében, 40 tonnásra és 18 méteresre is megnőnek, és mivel sokszor egészen lenyűgöző ugrásokat hajtanak végre a tengeren, a bálnaleső turisták nagy kedvencei.

A hosszúszárnyú bálnaMegmenekülhetnek a hosszúszárnyú bálnák. a hidegAnnyira hideg van Kanadában, hogy az állatkerti királypingvineket sem engedik ki. és sarki tengerekAz ENSZ 193 tagországa cselekvést sürget az óceánok és tengerek védelmében. lakója, télen szubtrópusi és trópusi vizekre költözik. Az állatok évente vándorolnak a táplálkozási helyekről a szaporodási helyekre és vissza. A bálnaborjaknak muszáj közel maradniuk az anyjukhoz, hogy megfelelő mennyiségű táplálékhoz jutva elég nagyra nőjenek, mielőtt közösen útnak indulnak a több ezer mérföldre lévő, táplálékban gazdag területekre. Tápláléka között planktonikus rákok (krillA természetet fenyegető eddig ismeretlen jelenséget sikerült azonosítaniuk kutatóknak. ), halak és tintahalak szerepelnek. A hosszúszárnyú bálnaEgy hatalmas bálna vetett véget a tengeri ragadozók közös lakmározásának. különféle halászási módszereket alkalmaz: ilyenek a lökéshullámok, melyek a farokcsapások és a felugrás következtében keletkeznek, és ily módon felriasztják a halakat, míg a másik módszer a bálnák által a víz mélyéről kibocsátott buborékok, melyekkel megzavarják a zsákmányt.

Forrás: Wikimedia Commons/flickr/NOAA Photo Library

KülönlegesA bámulatos lantfarkú madarak, akik a láncfűrész és az autóriasztó hangját is képesek utánozni. alakú teste van, feltűnően hosszú mellúszókkal; innen ered a magyar neve is. Fején bőrdudorok és bütykök találhatók. A hímek hangja bonyolult „énekekből” áll, melyek 6–35 percig tartanak, alkalmanként egyéb hangokat is kiadnak. Mint más nagy testű rokonai, a hosszúszárnyú bálna vadászását is túlzásba vitték a bálnavadászok, melynek következményeként az állomány 90 százalékkal csökkent. A kihalásA trófeavadászat a "jó gének" kiiktatásával a fajok kihalásához vezethet. át az 1966-ban bevezetett bálnamoratórium akadályozta meg. Azóta a faj példányszáma növekedésnek indult, de a halászhálókba való gabalyodás, a hajóHosszúszárnyú bálna emelt a magasba egy turistákat szállító hajót. kkal történő ütközés vagy a hajók és tengeralattjáróKincseket szállíthatott a dán tengerszoros mélyén megtalált náci tengeralattjáró. k által kibocsátott hangok – főleg a szonárok – még mindig veszélyeztetik a fajt.

Forrás: Wikimedia Commons/Whit Welles


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!