A félelmetes kinézetű fekete sárkányhal

A mélytengeri viperahalfélékről viszonylag keveset tudunk. Igaz ez a félelmetes kinézetű fekete sárkányhalra (Idiacanthus atlanticus) is. Amint azt a neve is mutatja, az Atlanti-óceánban őshonos élőlény akár 2000 méteres mélységig is leúszik, olyan nyomásra, amelynek tizedét sem bírná az ember testfelépítése.

Idiacanthus atlanticus

Jelentős alkati különbségek találhatók a hímek és a nőstények között. A nőstények az állukon levő bajszukról és agyarszerű fogaikról ismerhetők fel és akár 40 centiméteresre is megnőhetnek. Ezzel szemben a hímeknek se bajsza, se foga nincs és alig érik el az 5 centiméteres hosszt.

A déli félgömb szubtrópusi és mérsékelt égövi vizeiben megtalálható lények nemi eltéréseit evolúciós sikerként írják le a kutatók. Ezzel a differenciáA göndör szőrű lovak. dással a faj elérte, hogy táplálékban szűkös helyeken is fennmaradhasson, minimálisra csökkentve az erőforrásokért folytatott küzdelmet. Mindezt úgy, hogy közben a halfaj nem áldozta fel a szexuális szaporodás jelentette génkeveredés pozitív hatásait.

Számos más mélytengeri halA különös hordószemű hal. hoz hasonlóan a fekete sárkányhal is rendelkezik biolumineszcenciás képességekkel, azaz biológiai úton fényt tud előállítani. Ez az örök sötétség birodalmában túlélésének legfontosabb záloga, mivel apró fényforrásának villogtatásával csalja magához prédáit.

SzokatlanKülönleges színű állatok. felépítéssel bír a halHeringek ezrei fagytak bele a tengerbe. kicsinye is. Lárvaformában átlátszó testtel rendelkezik, szemei pedig hosszúkás, akár testméretének felét is elérő “kocsonyán” lógnak. Növekedésével párhuzamosan egyre csökken a szemet az állat testével összekötő szövet hossza, végül kifejlett korában teljesen visszahúzza koponyájába a hal láA Chargoggagoggmanchauggagogg chaubunagungamaugg - tó. szerveit. Ekkorra nyeri el végleges színét is: a nőstények tintafekete, a hímek sötétbarna színben simulnak bele környezetükbe.

Idiacanthus atlanticus

Idiacanthus atlanticus

Idiacanthus atlanticus

Idiacanthus atlanticus

Idiacanthus atlanticus

Idiacanthus atlanticus

Idiacanthus atlanticusHa érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!