3000 év után nemet váltott Európa legöregebb fája

Nagy-BritanniaÍgy nézett ki III.Richard - a megtalált csontváza alapján elkészült a hírhedt király arcrekonstrukciója. legöregebb fája – amely valószínűleg Európa legidősebb fája is egyben – háromezer év után a jelek szerint “nemet vált”. A fán ugyanis, amely eddig hímivarúként viselkedett, váratlanul megjelent néhány termés – számolt be a tudósokat is meglepő felfedezésről a The Daily Telegraph.

1

A fortingalli tiszafa egy közönséges tiszafa (Taxus baccata), a legöregebb ismert faAz egyik legkülönlegesebb természeti jelenség Malajzia erdeiben. Európában. A háromezer és ötezer év közötti korúnak becsült fa egy brit faluban, a perthshire-i Fortingall temetőjében áll. A fát mindeddig hímivarúnak tartották, mivel pollent termelt, ezért a botanikusokat alaposan meglepte, amikor idén egy ágán piros bogyók jelentek meg, ami a nőivarú fákAmikor a fák az épületek részévé válnak. jellegzetessége.

2

A termést begyűjtötték és a felhasználják a genetikai diverzitás megőrzéséhez

“A tiszafák rendesen hím-, vagy nőivarúak, ősszel vagy télen könnyű különbséget tenni. A hímivarúak pollent szórnak, a nőivarúakon piros színű bogyók teremnek ősztől télig. Ezért volt nagy meglepetésTitokban tartotta a házaspár, hogy ikreik születnek - így reagáltak a meglepetésre a rokonok. számomra, amikor három piros bogyót találtam a fortingalli tiszafa egyik ágán októberben, miközben a fa többi része nyilvánvalóan hímivarú” – mesélte Max Coleman, az edinburghi Királyi Botanikus KertHárom egyedülálló és varázslatos kert. tudósa.

3

Miközben a jelenség furcsKiderítették a világ egyetlen fehér gorillájának rejtélyét. ának tűnhet, Coleman szerint nem példátlan a tiszafáknál, hogy ivart váltanak. A szakember hozzátette, hogy általában ez a váltás a korona egy részén történik meg, és nem az egé26 generációt klónoztak egy egérből. sz fa esik át rajta. “Úgy látszik, hogy a fortingalli tiszafa esetében is a fa koronájának egy külső ágával történt meg a váltás, és most nőivarúként viselkedik” – magyarázta. A fa váratlan termését begyűjtötték, és felhasználják a tiszafák genetikai sokféleségét megőrző programban – közölte Coleman.

MTI

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!