17. századi tevecsontvázat találtak Ausztriában

Egy 17. századi teveKínai koldusok a több pénz reményében levágták egy teve lábait. , egy dromedár és egy kétpúpú teve keverékének komplett csontvázEgy orrszarvú és egy tengeri vidra keverékére hasonlított az ősi négylábú bálna. át találták meg kutatók az ausztriai Tullnban egy bevásárlóközpont építése közben. A leletKivételesen jó állapotú fosszília mesél egy őskori páncélos hüllő életéről. egyedülálló, mert bár tevecsontok szerte Európában előkerültek a római időkig visszamenőleg, Közép-Európában még nem találtak egészében és ilyen jó állapotban fennmaradt tevecsontvázat. Az állatot valószínűleg a Bécset 1683-ban ostromló oszmán sereg vitte magával osztrák területre. A csontok kevés deformálódást mutatnak, ezért inkább hátas-, mint málhásállatként használták – számol be a 2006-os felfedezésről a Plos One tudományos szaklap friss számában Alfred Galik, a bécsi állatorvosi egyetem kutatója.

teve

Korabeli feljegyzések és régészeti leletek tanúsága szerint a törökök nemcsak Bécset, hanem az attól nyugatra, ugyancsak a Duna13 érdekesség a Dunáról. partján fekvő Tulln városát is ostromolták – emlékeztet a kutató, aki szerint a sivatag hajója egy csereügylet révén kerülhetett a törököktől a helyi lakossághoz, és a szakszerűtlen bánásmód miatt pusztulhatott el.
Galik szerint a korabeli osztrákok vélhetően nem tudtak mit kezdeni az egzotikus állattal, nem tudták, hogy mivel etessék, sőt azt sem, hogy a húsa fogyasztható-e, ezért azt elpusztulása után, más hulladékkal együtt felhasználatlanul elásták egy romba dőlt épület pincéjében 332 évvel ezelőtt. A hadjáratokon használt hátas-, illetve málhásállatokA világ legfurább keverék állatai. húsát elhullásuk esetén rendszerint elfogyasztották, ezért a legtöbb helyen Európában csak egy-egy csontdarab maradt fenn a tevéktől.

Alfred Galik szerint a hibridSzamár-zebra csikó született a Magyar Nemzeti Cirkuszban. állatok igénytelenebbek, ugyanakkor kitartóbbak és nagyobbak voltak szüleik fajánál, ezért hadviselésre különösen alkalmasak voltak. Az osztrák kutatók vizsgálatai szerint a Duna partján talált teve hím állat volt, hétéves lehetett, és valószínűleg herélt volt. A ritkaVideóra vették, ahogy egy hatalmas piton felfal egy kifejlett hiénát. leletet a nagyközönség valószínűleg nem láthatja, további vizsgálatok után a csontok egy raktárba kerülnek – írta a dpa.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!