Zika-vírust vetnének be az agydaganat ellen

Brit kutatók megpróbálják a zika-vírust úgy módosítani, hogy képes legyen laboratóriumi kísérletekben elpusztítani az agydaganatos sejteket. A kutatás középpontjában az agydaganat leggyakoribb formája, a glioblasztóma áll, ennek ötéves túlélési aránya mindössze öt százalék. A zika-vírus a magzat agysejtjeit támadja meg, súlyos fejlődési rendellenességet okozva, felnőtteknél azonban gyakran csak influenzaszerű tüneteket vált ki.

Elektronmikroszkópos kép a Zika-vírusról (Forrás: Wikipedia/CDC/ Cynthia Goldsmith)

A glioblasztóma esetében a rákos sejtek hasonlítanak a magzat fejlődő agysejtjeihez, ami felveti azt a lehetőséget, hogy a zika-vírussal meg lehet célozni őket anélkül, hogy a felnőtt agysejtjekben kárt okoznának. A jelenlegi kezeléseknél alacsony dózisokat kell alkalmazni, hogy az egészséges szövet ne károsodjon. A Cambridge-i Egyetem kutatói Harry Bulstrode vezetésével rákos sejtek laboratóriumi tenyészetein és egerekben vetik be a zika-vírust, hogy megvizsgálják, elpusztítja-e a tumort. A szúnyogok terjesztette zika-vírus több mint 60 országban jelent meg, a járvány 2015-ben kezdődött Brazíliában.

A szúnyogok terjesztette zikavírus több mint 60 országban jelent (Forrás: Wikipedia/US Department of Health and Human Services/James Gathany)

“A kórokozó leginkább a magzatok és csecsemők egészségére veszélyes, a kutatás arra irányul, hogy alaposabban megismerjük a vírust és új kezelések alapjait dolgozzuk ki” – írta közleményében Bulstrode. “Most másfelé indultunk, az új ismeretek birtokában kipróbáljuk, bevethető-e a zika-vírus a daganatok egyik legnehezebben kezelhető fajtája ellen. Azt reméljük, hogy a vírus lelassítja az agytumor növekedését a labortesztekben” – olvasható a közleményben. Bulstrode arra is kitért, hogy ha a zika-vírus megmutatja nekik, hogyan képes áthatolni a vér-agy határon, akkor kezükben lesz az agydaganat jövőbeli kezelések kulcsa.

Forrás: Wikipedia/National Cancer Institute

MTI, Telegraph


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!