Vízből kiugró fehér cápa orozta el egy horgászó család zsákmányát

Alaposan megrémisztett egy horgászó amerikai családot egy termetes fehér cápa, amely a vízből felbukva elorozta éppen kifogott zsákmányukat. Doug Nelson családjával a massachusettsi Cape Code-öbölben horgászott hajóról, amikor a nem várt találkozás a tengeri ragadozóval megtörtént. Fia a hajó végében állva egy nő segítségével éppen kihúzta volna a kifogott halat, amikor a cápa kiemelkedett a vízből és elkapta azt.

“Egyszerre volt izgalmas és szürreális ez a nem várt találkozás. Nagyon megijesztett bennünket, szó szerint halálra rémültünk” – nyilatkozta a családfő a New England Cable News televíziónak, akinek sikerült videóra vennie a történteket. Az atlanti-óceáni fehér cápa fajmegőrzésért küzdő állatvédő szervezet megerősítette, hogy valóban az óriási tengeri ragadózó látható a felvételen.

A fehér cápa a legnagyobb ragadozó életmódot folytató hal. A legnagyobb példányok hossza meghaladhatja a hat métert, testtömegük elérheti a két tonnát. Az átlagos fehér cápa 4-5 méter hosszú, testtömege 520-770 kilogramm, faj nőstényei nagyobbra nőnek a hímeknél. Egy 2014-ben végzett kutatás szerint élettartama akár 70 év is lehet ez jóval több, mint azt korábban gondolták. Nagy mérete ellenére viszonylag gyors, hiszen rövid távon akár 56 km/h sebességgel is tud úszni. A kardszárnyú delfinen kívül nincs más természetes ellensége.

Forrás: Wikimedia Commons/Pterantula (Terry Goss)

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!