Visszakerülhet Kínába a mumifikálódott szerzetest rejtő Buddha-szobor

Hajlandó tárgyalni Oscar van Overeem holland műgyűjtő annak az ezeréves, vitatott Buddha-szobornak a visszaadásáról Kínának, amely egy mumifikálódott szerzetes testét rejt.

A Buddha-szoborba ágyazott múmia körüli jogvita egy budapesti kiállítás alkalmával pattant ki. Egy amszterdami bíróság elutasította két falu, a kelet-kínai Fucsien tartományban fekvő Jangcsun és Tung Pu közösségének keresetét a Buddha-szobor visszaszolgáltatásáról.

A bíróság arra hivatkozott elutasításában, hogy a két kínai faluközösség nem jogi személy, és a műgyűjtő tagadja, hogy lopott régiségről lenne szó. A kínaiak szerint azonban a holland műgyűjtő birtokában lévő Buddha-szobrot, belsejében az ezer éve mumifikálódott szerzetes holttestével, 1995-ben lopták el közös templomukból.

Az évszázadokon át hódolattal illetett szobor, amelyet egy 11. századi szerzetes, Csang-kung Cu-si mumifikálódott teste köré alkottak, 1995 végén tűnt el a jangcsuni templomból, egy holland műgyűjtő pedig a rákövetkező évben vásárolta meg Hongkongban.

A kínaiak 2015-ben, a budapesti Természettudományi Múzeum egy kiállításán figyeltek fel a Buddha-szoborra, amelyet szerintük tőlük loptak el. A botrány kipattanásakor a tulajdonos sietve, idő előtt hazaszállíttatta a bizarr műalkotást.

Az intézmény a hollandiai Assen város Drents Múzeumától kapta kölcsön a szobrot, s korábbi hírekből úgy tudni, hogy a tulajdonos egy rést vett észre a szobor talapzatán, és gyanítani kezdte, hogy rejt valamit az alkotás. Miután az amsterdami Meander egészségügyi központban CT-vel megvizsgálták, kiderült, hogy a szoborban egy párnán ülő szerzetes mumifikálódott teste van.

Csang-kung Cu-sit nagy tisztelet övezte, amiért embereket gyógyított és terjesztette a buddhista tanokat. A szerzetes 37 éves korában halt meg, mumifikálódott testét a helyiek a Szung-dinasztia (960-1279) idején ágyazták szoborba, azóta imádkoztak hozzá a jangcsuni szentélyben.

Van Overrem most jelezte, hogy a vitát tárgyalások útján kívánja megoldani és kész visszajuttatni a szobrot Kínába egy “működőképes” megállapodás keretében. “Hajlandó vagyok támogatni a szobor visszaadását reális és normális feltételek között folyó barátságos tárgyalásokon” – fogalmazott.

Lin Kaj-vang, Jangcsun falu egyik illetékese ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a holland fél már 2015-ben hajlandónak mutatkozott a szobor visszaadására, de akkor ésszerűtlen és irreleváns feltételeket támasztott. “Reméljük, hogy ezúttal hajlandó lesz visszaszolgáltatni a szobrot, anélkül, hogy indokolatlan kérésekkel állna elő… máskülönben fellebbezünk és soha nem adjuk fel” – mondta Lin.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!