Virágzó jegesmedve-populációt találtak a Csukcs-tenger térségében

Miközben a klímaváltozás miatt a jegesmedvék populációja sok helyen veszélyeztetett, addig Alaszka közelében, az Egyesült Államok és Oroszország közötti vizeken erős és nagy létszámú jegesmedve-populációról számolt be egy tudományos kutatás. A Scientific Reports folyóiratban publikált tanulmány szerint Alaszka északnyugati partjainak közelében, a Csukcs-tenger térségében csaknem háromezer jegesmedve él.

Forrás: Jannelle Trowbridge/USGS 

Eric Regehr, a tanulmány vezető szerzője úgy értékelte, hogy ez rövid távon nagyon jó hír, ugyanakkor nem azt jelenti, hogy hosszú távon ezeknek az állatoknak az életére ne lenne hatással a globális felmelegedés.

Forrás: Wikimedia Commons/Arturo de Frias Marques

A jegesmedvéknek szükségük van a jégre a fókavadászathoz, de a jóslatok a klímaváltozás következtében a tengeri jég fogyatkozását vetítik előre – emlékeztetett a szakember. A tanulmány bemutatta, hogy világszerte hogyan hat a jegesmedvékre a tengeri jégtakaró csökkenése.

„Néhol máris hanyatlik a populáció, máshol még rendben van” – foglalta össze Regehr, aki több mint tíz éve az amerikai halászati és vadászati szolgálat biológusaként kezdte a kutatást, majd tavaly a Washingtoni Egyetem sarkkutató tudományos központjánál folytatta.

Forrás: U.S. Fish and Wildlife Service
Forrás: NOAA/OER/Hidden Ocean 2016:The Chukchi Borderlands

A jegesmedvéket a tengeri emlősökhöz sorolják, mivel életük legnagyobb részét a tengeri jégtáblákon töltik. A jégtáblák területének csökkenése miatt szűkülnek vadászati lehetőségeik, hosszabban kell időzniük a parton, és többet kell úszniuk, ami nagyon igénybe veszi őket.

Forrás: Wikimedia Commons/AWeith

A világ jegesmedve-populációja 19 alpopulációra oszlik, ezek közül két alpopuláció amerikai vizeken él. A Csukcs-tengeri populáció mellett a déli Beaufort-tengeri populáción Kanadával osztozik. A Beaufort-tenger déli részén élő jegesmedvék a jégtakaró csökkenése miatt nehéz helyzetbe kerültek, az Egyesült Államok 2008-ban ezért a veszélyeztetett fajok közé sorolta őket. Az Amerikai Geológiai Kutatóintézet (USGS) akkori felmérése szerint az állományban kevesebb medvebocs élte túl a második évét, a felnőtt hím állatok súlya csökkent és kisebb lett a koponyájuk.

Forrás: Wikimedia Commons/AWeith

Az USGS kutatója, Karyn Rode egy közelmúltban publikált tanulmányában megállapította, hogy a 20 évvel ezelőtti állapotokhoz képest a csukcsi jegesmedvék is többet időznek már a parton és csaknem 30 nappal kevesebb idejük van vadászni a jégtáblákon – emlékeztetett Regehr.

A jegesmedvék túlélését segíti az a képességük, hogy zsírtartalékot tudnak felhalmozni a szervezetükben, és a csukcsi gazdag fókapopuláció kárpótolja a medvéket a lecsökkent vadászati időért – magyarázta a biológus.

Forrás: Eric Regehr/University of Washington 

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint jelenleg mintegy 22-31 ezer jegesmedve él a világon, de figyelmeztetése szerint az egyedszám valószínűleg gyors hanyatlásnak indul, ahogyan a globális felmelegedés következtében tengeri jég tovább olvad. Az elkövetkező 35-40 évben bő 30 százalékos hanyatlást jósolnak.

Forrás: Max Stephenson

Cikkajánló: Partra sodródó bálnatetemek segítenek a jegesmedvéknek a túlélésben, de ez nem lesz elegendő


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!