Veszélyeztetett borneói törpeelefántokat öltek meg Malajziában

Két borneói törpeelefánt tetemét találták meg Malajziában, mindkettő agyarát levágták. Az egyik elefánt tetemét szeptember 10-én fedezték fel a kelet-malajziai Sabah államában, a másikét néhány nappal ezelőtt. Úgy vélik, hogy mindkét állatot orrvadászok ölték meg őket, a hatóság nyomozást indított, bár gyanúsítottak még nincsenek – számolt be róla a The Star.

Fotó: Cede Prudente, World Wildlife Fund, Malaysia/PLoS Biology

Augusztusban egy nőstény borneói elefánt tetemét találták meg ugyancsak Sabah államban egy ültetvényen, őserdei rezervátum közelében, vele több puskalövéssel végeztek. Úgy vélik, még a vadonban lőtték meg, az ültetvény felé próbált meg elmenekülni. Az ott dolgozó földművesek elmondása szerint nagy fájdalmakkal küszködött. 2011 és 2017 júliusa között 64 orrvadászt kaptak el – közölte a hatóság. A bűnözők többnyire Vietnamból, Laoszból, Kambodzsából és Indonéziából érkeztek.

Az elefántagyar keresett és értékes árucikk Ázsiában. Augusztus 30-án a maláj vámosok 1148 agyarat foglaltak le egy ellenőrzéskor, két konténerben szállították a csempészárut.

Fotó: Bernard DUPONT/flickr 

A Vadvédelmi Világalap (WWF) adatai szerint Borneó szigetének malajziai részén, Sabah államban kevesebb mint 1500 törpeelefánt maradt. A vadonban nagyjából 60, fogságban 80 évig élnek.

A borneói törpeelefánt (Elephas maximus borneensis) az erdei elefántnál is kisebb termetű, kevesebb mint 2,5 méterre nő meg felnőtt korára, pofája a kölyökelefántokéra hasonlít. Könnyen meg lehet különböztetni az ázsiai rokonától: a füle nagy, a farka hosszabb, a feje gömbölyűbb, és sokkal kevésbé viselkedik agresszívan, mint rokonai.

Fotó: Bernard DUPONT/flickr


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!