Veszélyben a koalák – Ausztrália egyes területeiről néhány év alatt teljesen eltűntek

Teljesen eltűntek a koalák Ausztrália egyes területeiről, ha ilyen ütemben folytatódik a populációk kihalása, tíz év múlva egyetlenegy sem marad belőlük – hívták fel a figyelmet a felmérést végző tudósok. A queenslandi Sunshine Coast-i Egyetem kutatóit megdöbbentette a koalák hirtelen, látszólag minden ok nélküli eltűnése az általuk megvizsgált Fraser Coast nevű régióban. Tizennégy évvel ezelőtt, 2003-ban egy állatvédő csoport nagyszámú koalapopulációt talált a területen, idén egy állatot sem sikerült megpillantani ugyanott, ami a kutatók szerint arra utal, hogy a helyi populáció már kihalt.

Fotó: Australia Zoo Wildlife Hospital

“Ha folytatódnak a helyi kihalások, egy koala sem marad az országban tíz év múlva” – mondta el Anthony Schultz kutató. “Amikor ilyen drámaian csökken egy populáció egyedszáma, legtöbbször meg tudjuk mondani, mi okozta a pusztulást. Itt nem volt semmilyen nyilvánvaló kiváltó ok” – tette hozzá. Amikor a kutatók átvizsgálták a felmért területet, koalák nyomainak kiszimatolására betanított kutyákat vittek magukkal.

“Akár fél évvel korábbi nyomot is kiszagolnak a képzett kutyák, tehát ha ők sem találtak semmit, az azt jelenti, hogy hat hónapja nem jártak arra koalák” – mondta Schultz.

Fotó: Wikipedia/Koala soph

A kutató ideális koalaélőhelynek ítélte a területet, mivel zömmel állami tulajdonú erdők borítják és a közelben nincsenek nagy építkezések, ezért még meglepőbb a kihalás ténye. Észak-Ausztrália egyes területein már tapasztalták helyi populációk kihalását, délen a helyzet ezzel éppen ellentétes, ott a koalák egyes helyeken túl is népesedtek. “Minden koala hasonlít, de a déliek különböznek az északiaktól, és fontos, hogy megőrizzük a genetikai sokszínűséget” – vélte Schultz.

Fotó: Wikipedia/Diliff

Deborah Tabartot, az ausztrál koalavédő alapítvány igazgatóját nem lepte meg a kutatás eredménye. “Az én szememben a koalák a kipusztulás felé tartanak, és az az ország szerencséje, hogy még élnek állatok a vadonban. Meg kell védenünk őket, amíg nem késő” – jelentette ki Tabart.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!