Véletlenül fedeztek fel egy eddig ismeretlen lepkefajt Izraelben

Egy eddig ismeretlen lepkefajt azonosított Izraelben egy orosz biológus – értesült a Haarec című izraeli újság honlapja. Vlagyimir Luktanov, a szentpétervári zoológiai intézet entomológusa és evolúciós biológusa véletlenül bukkant a fekete pettyes narancssárga lepkére egy sípályán a Hermon-hegyen, Izrael északi részén, és maga is meglepődött, hogy a Melitaea acentria tudományos fajnévre keresztelt pillangó eddig ismeretlen volt a tudomány számára.

Fotó: Wikipedia/Noa

“Emberek ezrei figyelték meg, és sokan még le is fényképezték ezt a csodálatos, színes pillangót, és mégse vette senki sem észre, hogy egy különálló fajról van szó” – nyilatkozta Luktanov. Ez azért történhetett meg, mert senki sem nézte meg alaposabban a szaporodószervét, és azon kívül éppen úgy néz ki, mint egy eddig is ismert faj, a Melitaea persea. De Luktanov – ahogy a Comparative Cytogenetics című szaklapban leírta, – tanítványaival 2012-ben alaposan tanulmányozta az izraeli lepkefajokat, és felfigyelt erre a szokatlan különösségére.

A Hermon-hegyen talált hím lepkék nemi szervei egészen másként néztek ki, mint a perzsa rokonaiké, és megállapították, hogy egy új fajról van szó, amely Izrael mellett Szíriában és Libanonban is honos. A Melitaea acentria Luktanov szerint valószínűleg két másik lepkefaj hibridjeként alakult ki, ami a növényeknél régóta ismert folyamat, és a tudósok újabban a lepkéknél is megfigyelték. Az újonnan felfedezett fajnál azonban ez igen régen, 1,6 millió évvel ezelőtt történhetett meg a DNS vizsgálatuk alapján. Izrael területén utoljára 109 évvel ezelőtt azonosítottak korábban ismeretlen pillangókat.

Fotó: Dr. Vladimir Lukhtanov

MTI, phys.org, sciencedaily.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!