Varázslatos színekben ragyognak esténként a hullámok Kalifornia gyönyörű partszakaszán

Lenyűgöző jelenségben gyönyörködhetnek esténként a kaliforniai Big Sur környékén élők: a népszerű partszakasznál ugyanis a vízben nagy számban megjelenő egysejtű organizmusok miatt varázslatos kék színben ragyognak a hullámok. A viszonylag ritkán megfigyelhető jelenséget biolumineszcenciának hívják, amiről akkor beszélünk, ha valamely élő organizmusban egy kémiai reakció fény (foton) kibocsátásával jár.

Big Sur, Bixby Creek Bridge (Forrás: Tuxyso/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0
Big Sur, Julia Pfeiffer Burns State Park (Forrás: Wikimedia Commons/Joseph Plotz)

A világításnak számos, a túlélést segítő szerepe van, így például a táplálék csalogatása, a támadó elijesztése, de lehet párválasztási segédeszköz is, illetve akár egyszerre több funkciót is betölthet ezek közül. A fény a luciferinnek nevezett vegyület oxidációjakor keletkezik, ennek pontos összetétele fajonként változik. A biolumineszcens egysejtűek (leggyakoribb a Noctiluca scintillans) akkor világítanak, ha mechanikai stressz éri őket, és nagyon kis nyomásváltozásokra is reagálnak. A vizet ért legkisebb zavar is kiváltja a világító reakciót, ami a csónakok közelében, a hullámokban, vagy akár az úszó ember által megkevert vízben megdöbbentő fényeffektusokat eredményez.

A jelenség a napokban különösen látványos, mert a tápanyagban gazdag, nyugodt vízben gyorsan elszaporodtak a biolumineszcens egysejtűek, melyek azonban a következő vihar, illetve erőteljesebb hullámzás után gyorsan szétoszlanak majd, de addig is csodás élményben lehet része annak, aki napnyugta után ellátogatnak a partra.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!