Vadon élő bölénycsordához csatlakozott szökése után egy házi szarvasmarha

Egy szökött házi szarvasmarha csatlakozott egy vadon élő bölénycsordához Lengyelország egyik gyönyörű erdejében. A fiatal szarvasmarha még hónapokkal korábban tűnt el egy helyi farmról, majd a Białowieża-erdőbe érve találkozott a csordával, amelynek tagjai maguk közé fogadták a fiatal állatot.

Fotó: Rafal Kowalczyk

A szabadságra vágyó szarvasmarhát először novemberben vette észre egy madarász a Világörökség részét képző erdőben. Az állatot elsőként megörökítő Adam Zbyryt először azt hitte, hogy egy világosbarna színű bölényt lát, ami egy mutációnak köszönheti furcsa színét, ám amikor távcsövével jobban szemügyre tudta venni, rájött, hogy egy szarvasmarha kószál a bölények között. A limousin fajtájú marha úgy tűnik nagyon jól érzi magát új családjával, hisz annak ellenére, hogy azt gondolták, a tél beköszöntével haza fog térni, nem így lett, sőt azóta ismét sikerült megörökíteni és látszólag teljesen egészséges.

Fotó: Rafal Kowalczyk

Rafal Kowalczyk biológus a TVN24 lengyel televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy még soha életében nem látott hasonlót, és hozzátett, hogy a marha azért is lehet még életben mert a bölénycsorda megvédte őt a erdőben portyázó farkasoktól. A szakember ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy együttélésük a marha és a bölények számára is veszélyt jelenthet. Ugyanis ha a szarvasmarha párosodik egy bölénnyel, akkor az hatással lesz a nem is olyan rég még kihalástól fenyegetett európai bölény populáció génállományára, s a nagyjából 600 példányt számláló állományban hibridek tűnhetnek fel. Az ellés azonban a tehénre is veszélyt jelentene, mert a bölények jóval nagyobbak, és meg van rá az esély, hogy elpusztulna a szüléskor. Ez azonban vélhetően nem fog megtörténni, ugyanis a megszökött állat még túl fiatal, ráadásul a tervek szerint a tavasszal be fogják fogni.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!