Újabb érdekesség derült ki a gízai nagy piramisról

Az ókori világ csodájaként számon tartott gízai nagy piramis nem tökéletes: alapja ugyanis aszimmetrikus, mivel építői kicsiny hibát vétettek – derítették ki a régészeti kutatásokat végző Glen Dash Alapítvány szakemberei. A 4500 éves piramist Hufu fáraó számára építették és a világ hét csodája közül egyedüliként maradt fenn.

piramis-2Fotó: Wikipedia

Mint kiderült a piramis alapja nem tökéletes: a nyugati oldala ugyanis kicsivel hosszabb, mint a keleti oldal – idézi a Live Science tudományos ismeretterjesztő hírportál Glen Dash mérnököt, aki a nevét viselő alapítvány szakembereivel és egyiptomi kutatókkal új méréseket végzett a Gizai-fennsíkon lévő piramis méreteinek megállapítására.

Fotó: Glen Dash

A nagy piramis pontos méretét és tájolását évtizedeken át kutatták régészek és mérnökök. Dash az egyiptomi kutatók Aeragra című hírlevelében ismertette a legújabb mérések eredményeit, amelyek szerint a nyugati oldal 14,1 centiméterrel hosszabb, mint a keleti oldal. Ahogy azt a szakemberek is írták ez egy 4500 éve épített emlékmű esetében mégis tökéletes pontosság. Az adatok azt mutatják, hogy az egyiptomiak páratlan szakmai ismeretekkel bírtak korukban. Csak találgatni tudják azt, miként voltak képesek ilyen pontossággal megtervezni a kor rendelkezésre álló eszközeivel a nagy piramist – olvasható a hírlevélben.

Fotó: Wikipedia


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!