Túlsúlyos bolygó

Korunk új népbetegségévé vált az elhízás, amely ma már nem csak a fejlett országok lakóit fenyegeti. Hazánkban a lakosság közel fele túlsúlyos, de Indiában és Mexikóban is egyre gyakoribb a probléma. Miközben a világon több mint egymilliárd ember éhezik és él alultápláltan, addig a Föld lakóinak egy másik súlyos problémával is szembe kell néznie: az elhízással. A túlsúly okozta panaszok, az elhízás miatt kialakuló krónikus betegségek lassan ugyanannyi embert érintenek a világon, mint ahányan az éhínséggel küzdenek. A probléma hátterében leginkább a megváltozott táplálkozási szokások, a kalóriadús ételek és a mozgásszegény életmód áll.

Túlsúlyos bolygó

Túlsúlyos bolygó

A KSH korábbi felmérése szerint hazánkban a lakosság közel fele túlsúlyos vagy elhízott. Ám nagyot tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a fejlett és a szegény országok között ebben a tekintetben markáns különbségek vannak. Meglepő módon az elhízott gyerekek aránya Mexikóban az egyik legmagasabb a világon, Indiában pedig több ember szenved kettes típusú cukorbetegségben, mint bárhol máshol a Földön.

Túlsúlyos bolygó
Fotó: National Geographic Channel

Indiában is komoly problémákat okoz

Az indiaiak testtömeg indexe jellemzően magas testzsír arányt mutat. „Évszázadokon keresztül alultápláltak voltunk, a testünk tehát genetikusan kevesebb kalória fogyasztására rendezkedett be. A mostani generáció kalóriában gazdag ételekkel találkozik és jóval kevesebbet mozog a szükségesnél. Igaz, külsőre nem tűnnek hatalmasnak, testzsír-értékük mégis rendkívül magas. India emiatt vált a világ 2-es típusú diabétesz központjává” – nyilatkozta Dr. Sashank Shah, India vezető hasi sebésze a NatGeo „Túlsúlyos bolygó” című műsorában. 2012-ben az indiai sebészek 15 ezer testsúlycsökkentő beavatkozást végeztek, de ez a szám két év alatt várhatóan megkétszereződik. Közben ugyanebben az országban emberek milliói éheznek.

Túlsúlyos bolygó

Túlsúlyos bolygó

A világ legkövérebb emberei

A kórosan elhízott emberek közül néhányan rendkívüli méretekkel bírnak, azaz testtömegük közel jár a fél tonnához. Néhány évvel ezelőtt a mexikói Manuel Urbe lett a világ legsúlyosabb férfija, 597 kilogrammos súlyával. A férfi 12 éve ágyhoz kötve él, és teljesen mozgásképtelen, így családja és barátai gondozzák a nap 24 órájában. Manuel az elmúlt évek során orvosi segítséget kért túlélése érdekében, és gondosan összeállított étrendjének köszönhetően sikerült 180 kg-ot leadnia. Azt azonban még így sem lehet garantálni, hogy a férfi valaha újra képes lesz a saját erejéből lábra állni.

Túlsúlyos bolygó

Fotó: National Geographic Channel

A mindennapok pokláról, a kilókkal való küzdelméről és elhízásának okairól Manuel megdöbbentő őszinteséggel vall a National Geographic Channel Túlsúlyos bolygó című műsorában. A csatorna ezzel a filmmel hívja fel a figyelmet az elhízás okozta problémákra, amely szakértők szerint korunk új „világjárványa” és százmilliók életét veszélyezteti a Földön. A műsorban érintettek és szakértők is megszólalnak, együtt keresve megoldást a súlyos problémára. A filmet 2014. január 12-én, vasárnap 21 órakor tekinthetik meg a National Geographic Channel műsorán.

További információ a National Geographic weboldalán: National Geographic Channel.

Túlsúlyos bolygó

Túlsúlyos bolygó

Túlsúlyos bolygó


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!