Top 10 látnivaló Tibetben

Tibetbe – a vitathatatlanul lenyűgöző természeti látnivalók ellenére – nem igazán a világi, sokkal inkább a spirituális élmények keresése vonzza az odautazókat. Az itt élő emberek kedvessége, az ősrégi kolostorok-monostorok hangulata, a szerzetesek világa, és a csak ezen a tájon fellelhető misztikum.

Potala Palota (Lhásza)

A világ tetején csillogó gyöngyként emlegetik az emberek. Tibet székhelye a sziklás Vörös-domb tetején, 3.630 méteres magasságban áll. A 13 emeletes építmény magassága megközelítőleg 118 méter, összterülete 130.000 m², és 999 szobából áll.

Potala

Potala

Jokhang (Dazhao) Kolostor

Történelme egészen a 7. századig nyúlik vissza, ekkor építették. A 15. században buddhista szerzeteseket oktató iskolát is csatoltak hozzá. A Lhásza központjában található szent épület évszázadok óta az egyik legfontosabb zarándokhely Tibetben, az ország spirituális központja. A megszámolhatatlan zarándoknak és talán a Barkhor Bazár közelségének is köszönhető, hogy igazi keleti forgatag fogadja a látogatót. Az épület kívülről is lenyűgöző, arany tetején az ikonikus két őz, s közöttük a Dharmacsakra, vagyis a sors kereke, talán az egyik legtöbbet ábrázolt tibeti kép.

Jokhang

Jokhang

Jokhang

Drepung kolostor (szó szerint „rizs halom” kolostor)

A Gambo Utse hegység lábánál épült, Lhásza városától 5 kilométerre. Egykor a világ legnagyobb működő kolostora volt (olykor 10.000 szerzetesnek adott otthont), ám mára ezernél is kevesebb szerzetes lakja. Amikor 1951-ben Kína elfoglalta Lhászát a kolostori városrész 40 százalékát lerombolták. A szerencsének köszönhetően azonban a legfőbb épületek, köztük a négy főiskola épülete is állva maradt.

Drepung kolostor

Drepung kolostor

Drepung kolostor

Szera Kolostor

1414-ben alapították és ma a Gelukpa rend egyik legfontosabb kolostora és iskolája. Az itt élő szerzetesek az udvaron vitatkoznak, együtt fejlesztik ezt a képességüket. A buddhista bölcseletekről szóló vitáknak szigorú szabályai vannak; egy-egy gondolatmenet után a szerzetesek tapsolnak és ha vitapartnerük nem válaszol azonnal, akkor győztek.

Szera Kolostor

Szera Kolostor

Palkhor Monostor és Kumbum sztúpa (Gyance)

Neve szerint a szerencse és a boldogság monostora. Igazi különlegessége, hogy az egyetlen hely, ahol a három rivális buddhista iskola monkjai békében élnek egymás mellett.

Palkhor Monostor és Kumbum sztúpa

Palkhor Monostor és Kumbum sztúpa

A 35 m magas többszintes csörten az ország egyik legszebb ilyen jellegű épülete. A buddhista kápolnaegyüttes tízezer Buddha képet, ikont és falfestményt őriz, ezért a Tízezer Buddha Pagodája néven is ismert. Körülötte rengeteg zarándok gyűlik össze, akik zöme az amdo törzsből kerül ki, akik könnyen felismerhetők a törzs érdekesen fonott hajú nőtagjairól.

Palkhor Monostor és Kumbum sztúpa

Tashi Lhunpo Kolostor (Shigatse)

Egyfajta második Potala Palotaként működik, bár korántsem díszes annyira. Tibeti zarándokok tömegével találkozhatunk itt is, akik többek között a korábbi pancsen lámák sírhelyét jönnek meglátogatni. Itt található Tibet legnagyobb Buddha szobra is, mely 26 méter magas és 280 kilogramm aranyat tartalmaz. A sírhely körül mindenhol gyönyörűen megmunkált arany Buddha szobrok, régi könyvek és adományaikat a kezükben szorongató nomád zarándokok.

Tashi Lhunpo

Rongbuk (Rongpu) monostor (más néven Dzarongpu vagy Dzarong)

A 4.980 méter magasban 1902-ben emelt épületben eredetileg 500 szerzetes élt, ma csak 50-en lakják. Azt mondják, innen nyílik a világ legdrámaibb panorámája, az aprócska monostor mögött ugyanis óriási, hófödte hegycsúcsok magasodnak. A templomot körös-körül sziklába vájt remetelakok övezik, melyekben több mint négyszáz éve meditálnak a hívők.

Rongbuk (Rongpu) monostor

Rongbuk (Rongpu) monostor

Yumbulagang

Itt található egy szikla tetején a tibeti királyság legősibb épülete, egy 5. századi kolostor. A helyzete alapján valószínű, hogy régen erőd lehetett, ma már csak néhány szerzetes lakik itt.

Yumbulagang

Yumbulagang

Kailash

A tibeti és hindu hagyományok szerint a 6.714 méter magas Kailash a világ szíve. A hegy gyönyörű környezetben, a tibeti Manasarowar- és Rakshastal-tó közelében magasodik. A hegyet körülölelő útvonal 53 km hosszú, és attól függően, ki milyen módon járja körbe, akár több hétig is eltarthat. Lhasa felől egyhetes teherautóúttal lehet eljutni ide, mások Simikot (Nepál) felől közelítik meg a szent helyet. Többségüknek vallásos fanatizmusuk vagy kalandvágyuk segít átjutni a megpróbáltatásokon. A hegyre hivatalosan nem szabad felmászni, ám szóbeszéd szerint néhányan már jártak a szent hegyen.

Kailash

Kailash


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!