Több száz életet mentett meg a kutya, aki kiszagolja a daganatokat

Daisyt, a tízéves labrador szukát eredetileg süketek segítésére képezték ki, később azonban más feladatokat kapott. Brit kutatók ugyanis felfedezték, hogy az ebek képesek kiszagolni a tumorsejteket. A szakemberek először azt vették észre, hogy a négylábúak felismerik a húgyhólyagrákban szenvedők vizeletéből származó tumorsejteket, mostanra azonban arra is fény derült: kedvenceink az emberi bőr- vagy mell daganatot is kiszimatolják. Daisyt  így arra tanították be, hogy jelezze, ha rákos sejteket érez a betegeken.

2

A tehetséges aranyszínű labrador, Daisy, különleges szimatának köszönhetően  már 551 ember életét, többek között gazdája életét is megmenthette.

„Daisy viselkedése velem szemben egyik napról a másikra változott meg. Először arra figyeltem fel, hogy a mancsát folyton a mellkasomra rakja, majd később az orrával kezdett bökdösni. Valahányszor lelöktem őt magamról, mindig visszajött” – mondta a kutya gazdája Claire, aki elárulta, kutyája különös viselkedésének köszönhetően jobban odafigyelt magára.

„Néhány héttel később épp zuhanyoztam, amikor a mellemben észrevettem egy aprócska csomót. Legfeljebb egy borsszem nagyságú lehetett, én mégis azonnal orvoshoz rohantam vele.” Az ezt követő vizsgálatok kimutatták, hogy Claire-nek kezdődő mellrákja van. „Elképesztő szerencsém volt, hiszen a korai diagnózisnak köszönhetően már jóval azelőtt megoperáltak, hogy a rák tovább terjedhetett volna” – mondta az asszony.

1

A tízéves labrador azonban nem csak gazdáját, de további 551 embert mentett meg különleges szimatának köszönhetően. Hihetetlen, de Daisy orra 93 százalékos pontossággal meg tudja állapítani, hogy valakiben vannak-e rákos sejtek, vagy sincsenek. Daisyt, aki jelenleg egy 12 kutyából álló csapat kiképzésében segédkezik, nagyszerű eredményei miatt a közelmúltban ki is tüntették.

3

4

Daisy a kitüntetésén Károly hercegékkel


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!