Több mint tízezer éves gyapjas orrszarvúbébi maradványára bukkantak Szibériában

Több mint tízezer éves gyapjas rinocéroszkölyök megfagyott maradványaira bukkantak Szibéria északi részén, Jakutföldön. A világon először került elő ilyen orrszarvúbébi-lelet. Az orosz paleontológusok által Szásának keresztelt 18 hónapos rinocérosz maradványait a szibériai örökfagy őrizte meg az utókornak, a rinocéroszcsemete gyapjának többsége, feje, egy füle, egy szeme teljesen érintetlenül fennmaradt. Fején két kicsiny szarvkezdemény is van – adta hírül a The Independent brit napilap honlapján.

Gyapjas orrszarvú

Múlt év szeptemberében egy patakban talált rá egy orosz vadász, Alekszander Banderov, aki először azt hitte, hogy egy rénszarvassal van dolga. Amikor azonban meglátta a tülökkezdeményeket, rájött, hogy egy általa még soha nem látott állatot talált.”Egy valóban páratlan leletről van szó. Egyetlen kezünkön megszámolhatjuk, hány felnőtt gyapjas rinocérosz maradványra bukkantak szerte a világban. Orrszarvúcsemetét pedig ezelőtt még sosem találtak – hangsúlyozta Albert Protopopov, Szaha Köztársaság (Jakutföld) tudományos akadémiája mamutkutató részlegének a vezetője. A szakemberek azt remélik, hogy a maradványokból tudnak DNS-mintákat venni, amelyeket fel tudnak használni tudományos kutatásokhoz.

A gyapjas rinocérosz maradványok sokkal ritkábbak, mint a jégkori gyapjas mamut társáé. Legutóbb 2011-ben találtak ilyet. A legősibb gyapjas rinocéroszmaradványra 2011-ben bukkantak a Himalájában, a feltételezések szerint az állat mintegy 3,6 millió évvel ezelőtt pusztult el. Általános feltételezés szerint a gyapjas orrszarvúk kihaltak Kr.e. 8000 körül, vadászat miatt. Legközelebbi élő rokonuk a szumátrai orrszarvú, amely maga is a kihalás szélén van.

Gyapjas orrszarvú

MTI, independent.co.uk


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!