Több ezer tengeri állat teteme borítja a floridai partokat

A vörösalgák nagymértékű elszaporodása miatt elpusztult halak, ízeltlábúak és puhatestűek partra sodort tetemei borítják a délnyugat floridai partokat. Az El Nino éghajlati jelenség fokozta időszakos vörösalga-burjánzás csökkenti a víz oxigéntartalmát, ezért a kopoltyúval lélegző tengeri állatok könnyen megfulladnak.

2006 óta a mostani a leghosszabb folyamatos algavirágzás a térségben, mely már hónapok óta tart. A “vörös dagály” nemcsak a halakat, madarakat és a puhatestűket, hanem a teknősöket és a tengeri emlősöket is fenyegeti. A közelmúltban egy 6,5 méteres cetcápa tetemét is megtalálták az állatvédők, a hatalmas állat pusztulása is az algavirágzás számlájára írható. A kutatók az elmúlt hónapokban több mint 90 beteg vagy halott teknőst találtak, többségük már kifejlett, 25-30 éves példány volt.

Az algavirágzás során felszabadult méreganyag, a brevetoxin az emberre is veszélyes lehet. A szennyezett kagylók elfogyasztása például neurotoxikus kagylómérgezést eredményezhet, amely hányással és különböző neurológiai tünetekkel, például érthetetlen beszéddel jár együtt. Az elszaporodott vörösalgák légzési problémákat is okozhatnak, különösen azoknál, akik meglévő légzési rendellenességgel küldenek, például az asztmában szenvednek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!