Titkos kormányzati atombunker politikusoknak

Aligha van olyan ország, amelyben a politikai elitnek ne építettek volna bunkert, arra az esetre, ha valamilyen támadás éri az országot, nem is beszélve egy atomkatasztrófáról. Most megmutatjuk, milyen monstrumot hoztak össze a washingtoni elitnek egy atomháború esetére.

Szuperbunker

A korábban szupertitkos hely a nyugat-virginiai White Sulphur Springsben található Greenbrier luxusszálloda alatt található, méretei pedig igazán impozánsak, hiszen nem kevesebb, mint 1100 embert képes befogadni. A fővárostól viszonylag távol  fekvő atombunker 1958 és 1962 között épült, Eisenhower elnök parancsára.

Szuperbunker

Greenbrier luxusszálloda kívülről

Szuperbunker

Szuperbunker

Greenbrier luxusszálloda belűről 

A Görög sziget Projekt fedőnevű projekt az amerikai közélet legszűkebb elitjének készült (például a befejezés idején elnök John F. Kennedy családjának). A közvetlen környezet is a legszűkebb elité, a bunker fölötti szállodában például egyszer a windsori herceg és felesége is vakációzott. A 11 ezer négyzetméteres alapterületű bunkerben 1100 ember számára halmoztak fel 30 évnyi tartalékot.

Szuperbunker

Szuperbunker

A kommunikációs központ

A több mint 1500 négyzetméteres központi terem két oldalán egy-egy „kisebb” helyiség volt, az egyikben 470 ember foglalhatott egyszerre helyet (azaz a 435 tagú parlament minden tagja), a kisebbikben pedig 130 ember ülésezhetett, azaz a szenátusnak is maradt hely. A központi terem viszont akkora volt, hogy az alsó- és a felsőház együtt is tudott ülésezni. A 14 millió dolláros projekt keretében a bunkerben építettek tévéállomást, ezerfős hálót, konyhát és egy teljesen felszerelt kórházat, mint már említettük, három évtizednyi tartalékkal.

Szuperbunker

A bunkerhez tartozott egy nagy leszállópálya is (értelemszerűen a föld fölött…), ami azért kellett, hogy egy esetleges szovjet atomtámadás esetén a kormányzatot minél hamarabb oda tudják szállítani. A bunker létezéséről 30 évig semmit sem tudott a közvélemény, a tévészerelőnek álcázott stáb dolga volt, hogy folyamatosan készen tartsa a helyet 1100 ember ellátására (ebbe beletartoztak az ételeken túl könyvek, magazinok, sőt, játékok is).

Szuperbunker

Azért ne gondoljunk őrületes luxusra, az ágyakat például kifejezetten a minél hatékonyabb helykihasználás figyelembe vételével tervezték meg, „a cél a demokratikus kormányzás megőrzése volt” – nyilatkozta a Greenbier Hotel részéről Linda Walls. A szállodának egyébként mintegy 70 alkalmazottja dolgozott a titkos projekten.

Szuperbunker

Az atombunker kórtereme

A bunker titka végül 1992-ben lepleződött le, amikor a The Washington Post Magazine oknyomozó újságírója írt róla. Látogathatóvá vált, és látogatták is, évente 30-35 ezer ember.

Szuperbunker

//Forrás:DailyMail/KívülTágasabb

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!