Tengeri élőlények helyett elképesztő mennyiségű műanyag szemét fogadta a búvárt

Megdöbbentő látvány fogadta egyik merülése alkalmával Rich Horner-t, amikor a Bali közelében található Nusa Penida partjainál búvárkodott. A brit férfi a búvárok körében rendkívül népszerű Manta Point-nál merült, mely a nagy számban előforduló rájáiról és színpompás tengeri haliról nevezetes. A búvár azonban tengeri élőlények helyett, elképesztő mennyiségű műanyag szeméttel találkozott, amikor a mélybe merült.

Horner azt írta a videó alá, hogy már több helyen is látott egy-egy műanyag hulladékot a tengerben úszva, de ilyen mértékű szennyezést még soha sem tapasztalt. Hozzátett, hogy másnap már szinte teljesen megtisztult a víz, az áramlatok ugyanis arrébb sodorták a szemetet. A műanyag azonban nem tűnik el, hanem tovább sodródik az óceánban, majd idővel egyre kisebb darabokra esik szét, ám még mikroműanyaggá válva is nagy károkat okoz. Természetvédők szerint a videója mindent elmond arról, hogy milyen súlyos problémát is jelent az óceánok mértéktelen szennyezése.

Jelenleg évente több mint 8 millió tonna műanyaghulladék kerül a világ óceánjaiba. A tengerekbe kerülő műanyagzacskók megfojtják a teknősöket és a madarakat, valamint megtölti hulladékkal a delfinek és bálnák gyomrát, mígnem azok éhen halnak. Habib El-Habr tengerihulladék-szakértő szerint ha így folytatjuk tovább, akkor 2050-re több műanyagszemét lesz az óceánban, mint hal.

Ma már a világ legtávolabbi vizeiben is meglepően magas a mikroműanyagok, vagyis az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskék előfordulási aránya, melyek egyre nagyobb veszélyt jelentenek az óceánok és tengerek élővilágára. A kis műanyagdarabkák a tengerek óriásait; a bálnákat, cápákat, és rájákat is veszélyeztetik, amelyek naponta akár több százat is lenyelnek belőlük.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!