Szenzorok százai mérik az Alpok pulzusát

Mintegy 600 szenzorral mérik a szakértők az Alpok legkisebb rezdüléseit is, hogy többet tudjanak meg a hegyvonulat tektonikai mozgásairól és keletkezéséről. A Surveys in Geophysics című szaklapban megjelent tanulmány szerint a kutatás révén lehetségessé válhat a földrengések veszélyének pontosabb becslése is.

Forrás: Wikipedia/Jo Simon/Flickr

A legmélyebben lévő mérőszonda 2771 méterrel a tengerszint alatt, a legmagasabban lévő pedig 3005 méteres magasságban található. Az AlpArray nevet viselő projekt „érzi az Alpok pulzusát” – írja a Svájci Nemzeti Tudományos Alap, a tudományos projekt támogatója. Tizenegy ország 36 intézete vesz részt a projektben, a koordinátor a Zürichi és a Lausanne-i Egyetem.

Forrás: Wikimedia Commons/Gnomefilliere

Az adatokat két éven át gyűjtik, az első eredményeket 2019-re várják. A szenzorok az Alpok tágabb térségét fedik le. Ebbe beletartozik Korzika, a franciaországi Provence, Németország egészen Stuttgartig, valamint Magyarország, Szlovákia és Csehország egyes részei. Ezeken a területeken minden évben több ezer rezgés történik, viszont ritkák az olyan földrengések, amelyek során károk keletkeznek vagy amelyeket egyáltalán észlelnek az emberek. A régióban 115 millióan élnek.

Forrás: Wikimedia Commons/Marco Tesch
Forrás: Wikimedia Commons/Ncsakany

A kutatók remélik, hogy új információkra tesznek szert a Föld kőzetburka, a litoszféra összetételéről az Alpok alatt mintegy 100 kilométer mélyen, vagy még mélyebben. Itt találhatók az egykori tengerfenék maradványai, amelyek akár több tucat millió évesek lehetnek.

A mérések eredményei egy ultrahangos felvételnek felelhetnek majd meg. A szondák feljegyzik a szeizmikus hullámokat, amelyeket visszavetnek a mély földrétegek. Amikor összehasonlítják a különböző szenzorok méréseit a hullámok visszaverődésekor, következtetni tudnak az egyes rétegek összetételére – fejtették ki a szakértők.

Forrás: Wikimedia Commons/Gewetz


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!