Százezer ember korai halálát okozhatta a gyilkos füst Délkelet-Ázsiában

Több mint százezer ember korai halálát okozhatta a tavalyi indonéziai erdőtüzek fullasztó füstje Délkelet-Ázsiában – állapította meg egy hétfőn közzétett tanulmány. A Harvard és a Columbia Egyetem tudósainak becslése szerint az erdőtüzek közelében lévő térségben Indonéziában több mint 90 ezren haltak meg a súlyosan szennyezett levegő miatt, a szomszédos Malajziában 6500, Szingapúrban pedig 2200 további halálos áldozata volt a mindent beterítő füstnek.

erdotuzAz indonéz erdőtüzek okozta füst műholdfelvételen (Forrás: NASA/ Jeff Schmaltz, MODIS Rapid Response)

Az erdőtüzeket elsősorban a pálmaolaj-termelés előretörésével hozzák kapcsolatba: a cégek az erdőségek felgyújtásával tisztítanak meg új termőterületeket az indonéz esőerdőkben. A tavalyi tűz azonban – feltehetően a rendkívüli szárazságot hozó El Nino-hatás következtében – katasztrofális környezeti károkat okozott a térségben.

erdo-2Olajpálma-ültetvény: az erdőségek felgyújtásával tisztítanak meg új termőterületeket az indonéz esőerdőkben (Forrás: NASA)

erdoForrás: Wikipedia/Aidenvironment, flickr:Indonesia flickr:Wakx

A kutatók egy komplex elemzésre alkalmas modellt dolgoztak ki a vizsgálathoz. Ennek eredményeként kapták a megdöbbentő adatokat a halálos áldozatok számáról, amely messze meghaladja az indonéziai hatóságok jelentésében szereplő 19 halálesetet. “Ha nem változnak a dolgok, a gyilkos füst tovább szedi halálos áldozatait, évről évre. Ha nem lépnek fel nyomban a halálozások megfékezésére, az bűncselekmény” – hangsúlyozta Yuyun Indradi, a Greenpeace környezetvédő szervezet indonéziai aktivistáját.

Az évről évre fellángoló erdőtüzek főleg Indonézia nyugati szigetét, Szumátrát sújtják, valamint Borneó indonéziai részét. A monszun pedig jellemzően Szingapúr és Malajzia felé viszi a sűrű füstöt. A sűrű füst okozta rengeteg megbetegedés tavaly komoly diplomáciai feszültségeket is kiváltott. Az Environmental Research Letters folyóiratban publikált tanulmány a műholdas felvételeket vezette össze a füst okozta halálozási arány modelljeivel és a megfigyelt légszennyezettségi adatokkal. A kombinált modell becslése szerint tavaly a három országban a füstszennyezés 100 300 ember korai halálát okozta.

erdo-4Forrás: Wikipedia/NASA/Adam Voiland

A Greenpeace az “áttörő” kutatást méltatva kiemelte, hogy a tanulmány először szolgált részletes adatokkal a tavalyi tűz halálos áldozatainak számáról. Ugyanakkor jelezték, hogy szerintük a dolgozatban szereplő adatok “óvatos becslések”. A tanulmány csak a füst és a veszélyes égéstermékek felnőttekre gyakorolt hatását vizsgálta. Nem tért ki a fiatalokat érintő hatásokra. Pedig valójában a kisgyermekek a tüzekből felszabaduló toxikus anyagok miatt a leginkább veszélyben lévő közé tartoznak – mutatott rá Nursyam Ibrahim, a Borneón működő Indonéziai Orvosszövetségtől.

A kutatók a műholdas felvételek elemzésekor 2015-ben sokkal több erdőtüzet találtak, mint amennyi a legutóbbi, szintén jelentősnek tekintett 2006-os erdőtüzek évében pusztított Indonéziában. Shannon Koplitz, a Harvard tudósa elmondta: a tanulmányon dolgozó kollégáival remélik, hogy az általuk kidolgozott modell elősegítheti az erdőtüzekkel kapcsolatos gyors beavatkozást az illetékesek részéről.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!