Szabadságot az aktivistáknak! – Mentsük meg a sarkvidéket

Szeptember 18-án a Greenpeace International aktivistáinak egy kis csoportja megközelítette a Gazprom olajvállalat Prirazlomnaja fúrótornyát az Oroszországhoz közeli Pecsora-tengeren, hogy békés tüntetésben vegyenek részt az északi-sarkvidéki olajfúrások ellen. Két aktivistát elfogtak, és több mint egy teljes napig az Orosz Parti Őrség hajóján tartották őket fogva.

greenpeace

Másnap, szeptember 19-én az Orosz Parti Őrség törvénysértő módon elfoglalta a Greenpeace International hajóját, az Arctic Sunrise-t, noha a hajó nemzetközi vizeken tartózkodott. A Parti Őrség a hajón tartózkodó 30 aktivistát öt napon át fegyveres őrökkel tartotta fogva, amíg a hajót Murmanszkba vontatták. Az aktivistákat ezután leszállították a hajóról, és a hatóságok a szárazföldön őrizetbe vették őket.

Prirazlomnaja

Prirazlomnaja

Prirazlomnaja

Szeptember 26-án a murmanszki bíróságon hallgatták ki a 28 aktivistát, valamint egy szabadúszó fotóst és egy szabadúszó videóst, akik mindössze dokumentálták az eseményeket. Mindannyiukat két hónapos előzetes letartóztatásba helyezték, és kalózkodás gyanújával folyik nyomozás ellenük. Követeljük, hogy azonnal engedjék szabadon az összes aktivistát, a hajókat, valamint hogy véglegesen tiltsák be az olajfúrásokat az Északi-sarkvidéken.

Ha te is egyet értesz kattints a képre és küldj levelet az Orosz Nagykövetségnek, hogy engedjék szabadon az aktivistákat és végleg tiltsák be az olajfúrást a sarkvidéken!

greenpeace


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!