Sportkülönlegességek a nagyvilágból

A sportolás és mozgás elengedhetetlen az ember életében, hozzásegít az egészséges életmódhoz, kikapcsol és közösségi ereje is lehet. Ma már sportok terén sincs lehetetlen, egyre több, változatosabb és ezzel együtt egyre több furább sport jelenik meg. A hagyományos sportokat már mindenki ismeri, most lássuk a legkülönlegesebbeket, hátha valaki ezek közt találja meg a legideálisabbat számára. A sportfogadás egyenlőre még inkább a klasszikus sportokra jellemzőbb, úgyhogy ha valaki ezt a formáját is kiszeretné próbálni, itt tud olvasni arról, mi egy jó sportfogadás stratégia manapság.

Kviddics

A Harry Potter rajongóknak nem mondunk újat ezzel a kifejezéssel, hiszen a varázslóiskola tanulói űzték ezt a sportágat. De, természetesen itt a valós életben, nem seprűn repülve valósítják meg a játékosok. Az első kviddics mérkőzést Alexander Manshel, egy amerikai Harry Potter rajongó szervezte meg 2005-ben – azóta már több mint háromszáz regisztrált csapat van világszerte.

A mugli kviddicst a földön játsszák, de szabályrendszere a Harry Potter könyvek jól ismert sportjához hasonló. A játékot négy labdával – egy kvaff, két gurkó és egy cikesz – játssza a két csapat hét-hét játékosa, akik mind seprűn ülnek. A hét játékos: három hajtó, egy őrző, két terelő és egy fogó. A téglalap alakú pálya végén három-három karikát helyeznek el, ezek a kapuk. A hajtók célja, hogy a kvaffal gólt dobjanak a karikákba, az őrzők célja pedig, hogy ezt kivédjék. A terelők feladata, hogy a gurkóval megpróbálják kidobni a játékosokat a pályáról, gyengítve ezzel az ellenfelet. A fogó célja, hogy megtalálja a cikeszt.

Forrás: BenHollandPhotography/Wikimedia Commons 
Forrás: Frédéric BISSON/flickr
Buzkashi

A világ legveszélyesebb sportját Afganisztánban űzik, ott ez nemzeti sport, 600 éve játsszák, és vannak városok, ahol minden péntek este ezzel telik el. Két csapat van, akiknek létszáma változó, attól függ, mennyi embert szednek össze, de minimum 20, maximum 50 főből áll egy csapat. Ja, és mindenki lóháton ül. A pálya közepén elhelyeznek egy fej nélküli kecsketetemet, és ezt kell minél többször mindkét csapatnak a pontszerző területre, az un. igazság körébe eljuttatni. És a cél érdekében minden eszköz megengedett, ezért elég veszélyes tud lenni a buzkashi.

Forrás: Peretz Partensky/flickr 
Chess boxing

Nevezhetjük sakkboxnak is. Itt szükséged van a szellemi és fizikai erődre is. Győzhet a játékos sakk-mattal vagy kiütéssel is. Angliában, Oroszországban, Indiában és Németországban nagyon népszerű sport. Felváltva mennek a sakkmeccsek és a bokszmérkőzések a játékosok között. A két ellenfél 11 fordulón keresztül méri össze mentális és fizikai erejét. A különös sport egyébként egy francia művész és filmrendező nevéhez kötődik, aki egy képregényében tett róla említést először.

Forrás: WCBO/Wikimedia Commons 
Urban golf

Az urban golf egyénileg és csapatban is űzhető, célja a labda eljuttatása a megadott célterületre az ütő segítségével. Az urban golfot elsőként Duncan Thomas játszotta Edinburghben az 1700-as években, de csak sokkal később, a kilencvenes években lett népszerű az Államokban és Európában. A sport lényege, hogy bárhol játszható, hiszen az akadályokat a természet vagy a városi környezet véletlenszerűsége adja. Itthon 2014 óta terjedt el igazán ez a játék, a Heavy Balls UGC Budapest megalakulásával, akik különféle nemzetközi megmérettetéseken is képviselik hazánkat.

Forrás: Frank Hebbert/flickr 
Forrás: Ritzo ten Cate/flickr
Zorbing

A versenyzők hatalmas felfújt, átlátszó műanyag labdába bújnak. A futam indulhat egy kisebb domb tetejéről, vagy akár sík terepen is megrendezhetik – utóbbi kevésbé balesetveszélyes. Természetesen az nyer, aki hamarabb ér célba a labdába bújva.

Forrás: Harry Malsch/flickr
Forrás: Sean McDermott/flickr

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!