Sorsára hagyták az egykori laborartóriumi csimpánzokat egy libériai szigeten

Libéria fővárosától, Monroviától nagyjából 65 kilométerre található egy sziget, ahol több mint 60, egykori laboratóriumi csimpánz él szabadon. Többségük a kísérletek miatt fertőző beteg. A helyiek csak a “valódi Majmok bolygójának” nevezik a területet, ahol korábban egy kutatólabor működött. Az állatokon végzett kísérleteket egy New York-i szervezet a New York Blood Center (NYBC) támogatta, és több mint 30 évig járult hozzá az itt folyó biomedikai kutatásokhoz.

Majmok-szigete

A labor még 1974-ben nyitott meg és helyi kutatócsapatok segítettek befogni és megvásárolni a csimpánzokat az amerikai kutatók számára. Amikor az NYBC a kutatólabor bezárása mellett döntött, a vezetők azt hangsúlyozták, hogy életük végéig gondoskodni fognak a csimpánzokról, akiket sokszor fájdalmas kísérleteknek vetettek alá. Idén tavasszal azonban bejelentették, hogy nem finanszírozzák tovább a csimpánzok ellátását és egyszerűen sorsukra hagyták az állatokat egy olyan szigeten, ahol még élelmet sem tudnak találni maguknak. A számukra alkalmatlan élőhelyen a csimpánzok teljesen az emberek segítségére vannak utalva.

Majmok-szigete

Majmok-szigete

Az elzárt szigeten élő csimpánzokról a környékbeli emberek és egy amerikai segélyszervezet (Humane Society of the United States) gondoskodik és adományokból vesznek élelmet és gyógyszereket a számukra. Egyedül nekik köszönhető, hogy a magukra hagyott állatok nem éheznek. Az állatok barátságosak és elfogadják az élelmet azoktól, akiket már sokszor láttak és már jól ismernek, az idegenekkel szemben azonban érthetően elutasítóak.

Majmok-szigete

Majmok-szigete

Majmok-szigete

Majmok-szigete

A csimpánzok ellátása 30 ezer dollárba kerül havonta, az NYBC pedig egy több tízmillió dolláros kutatásokat finanszírozó alapítvány, így az állatvédők szerint érthetetlen, hogy nem hajlandóak pénzt áldozni az állatok ellátására. A csimpánzok helyzete miatt nyílt levélben tiltakozott Jane Goodal, a világhírű csimpánzkutató is, aki szintén azt kérte a NYBC-től, hogy tegyenek eleget ígéretüknek és kötelességüknek.

Majmok-szigete

Majmok-szigete

Majmok-szigete

Majmok-szigete

Majmok-szigete

Majmok-szigete

VIDEÓ:

VIDEÓ:

Forrás: Save the Abandoned Chimps – GoFundMethedodo.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!