Saját sejtjeiből növesztettek bőrt egy súlyosan megégett betegnek

Spanyolországban elvégezték a világ első olyan bőrátültetését, amelyhez a beteg saját sejtjeiből növesztettek bőrt – jelentette be rendkívüli eredményét a granadai és sevillai orvosokból, kutatókból álló csoport a sikeres beavatkozást követően. A páciens – egy 29 éves fiatal nő – testének mintegy 70 százaléka megégett egy lakástűzben még áprilisban, állapota válságos volt. Az orvosok az épen maradt bőrfelületből kettő, négy négyzetcentiméteres darabot vettek ki, amelyet mintegy három hét alatt növesztettek 5900 négyzetcentiméterré. Mindezt a tíz év alatt kifejlesztett, saját különleges eljárásukkal vitték véghez – ismertette a részleteket Miguel Alaminos, a granadai egyetem szövettani tanszékének vezetője.

mutet-2

A technika lényege, hogy a saját sejtekhez úgynevezett agarózgélt adnak, ami egy tengeri algából származó kémiai anyag és ez teszi lehetővé, hogy a mesterségesen létrehozott bőr megfelelően rugalmas és vastag legyen. Továbbá nanotechnológia alkalmazásával érték el, hogy az új bőr kellően formálható legyen és így jobban alkalmazkodjon a felülethez, amelyen használják. A szakemberek két műtéttel ültették át “a mesterséges saját bőrt” a beteg testére, amellyel befedték a törzset, a mellkast, a nyakat, az alsó és felső végtagokat. A fiatal nő jól gyógyul, már önállóan tud járni és néhány hét múlva el is hagyhatja a kórházat . Orvosai szerint az életét köszönheti az új eljárásnak.

mutet

A kutatók hangsúlyozták: a saját sejtekből növesztett mesterséges bőrt nagyobb eséllyel fogadja el a beteg szervezete és ezért kevésbé áll fenn a fertőzésveszély is, ami az ilyen beavatkozások fő kockázatát jelenti. A projekthez mintegy 80 orvos, kutató és egészségügyi dolgozó járult hozzá munkájával az elmúlt tíz évben. A szakemberek már készítik elő a következő beteget, akin várhatóan augusztusban végzik el a beavatkozásokat. Emellett kérvényezték az eljárás felvételét a spanyol kórházakban hivatalosan engedélyezett terápiák közzé.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!