Ritka tengeri emlős sodródott partra Ausztráliában

Egy nagyon ritkán előforduló, az ideje nagy részét elképesztő mélységekben töltő csőröscetféle tetemét vetette partra a víz kedden Ausztráliában, a délkeleti Új-Dél-Wales államban. A Sydneytől 150 kilométerre északra, Redhead strandján talált állatot tudományos vizsgálatnak vetik alá. A csőröscet pontos rendszertani helyzetét DNS-vizsgálattal próbálják majd megállapítani.

A tengeri állatok védelmével és kutatásával foglalkozó civil szervezet, az ORRCA elnöke, Ronny Ling szerint sajnálatos az állat elpusztulása, de ritka alkalmat kínál e kevéssé ismert cetfélék tanulmányozására. A kevés, amit tudni lehet róluk, a partra vetett elpusztult példányoktól származik.

Csőröscet
Forrás: Facebook/ORRCA Inc

A szakértők még nem tudják, hogy a szárazföldön élettelenül talált, a bálna és a delfin keverékére emlékeztető tengeri emlős betegség, öregség vagy baleset miatt pusztulhatott el és sodródhatott partra. Új-Dél-Wales partjainál átlalában évente egy-egy elpusztult csőröscetet mos partra a víz.

Csőröscet
Forrás: Facebook/ORRCA Inc

Egy, a PLOS One tudományos folyóiratban nemrég publikált tanulmány szerint egy Cuvier-féle csőröscet 2992 méteres mélységig merült le, egy másik példány pedig 137,5 percen át tartózkodott víz alatt, s mindkét teljesítmény rekordot jelent a tengeri emlősök körében.

Csőröscet
Cuvier-féle csőröscet

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!