Ritka szerecsenmaki született Nyíregyházán

Ritka szerecsenmaki született a Nyíregyházi Állatparkban. A szülők – a lengyel származású hím és a luxemburgi nőstény – 2014 óta alkotnak egy párt, és az Európai Fajmegőrzési program keretében érkeztek Nyíregyházára. Az ivarérett állatok 7 hetes elsőszülöttjüket gondoskodóan nevelik, amely egyre kíváncsibb a külvilágra és előszeretettel lovagol anyja hátán – olvasható az állatkert közleményében.

1

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A 120 napnyi vemhesség után világra jött kölyök eleinte sötét bundával rendelkezett, de ahogy elkezdett növekedni, a barna bunda és a fehér pamacsos fül egyre erőteljesebbé vált. Így derült ki, hogy nőstény. A kis állat jelenleg még anyatejen él, de fokozatosan hozzászokik majd a jórészt levelekből és gyümölcsből álló táplálékhoz. A szerecsenmaki Észak-Madagaszkáron őshonos állat. Érdekessége, hogy a fekete szőrű hím és a barna bundájú fehér nyakgallért viselő nőstény annyira különbözik egymástól, hogy sokáig külön fajnak hitték őket.

2

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajokat összesítő vörös listáján a sebezhető kategóriában szerepel. Noha alkalmazkodó képes – az érintetlen erdőkön kívül faültetvényeken, valamint erdőfoltos területeken is megél – élőhelyét a törvénytelen fakitermelés (tűzifa, faszéngyártás) valamint az orvvadászat folyamatosan csökkenti. A világon jelenleg összesen 200 egyed él állatkertekben, idén Európában a nyíregyházi szaporulat a harmadik utód.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!