Ritka kondorkeselyű érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

Kondorkeselyű, más néven andoki kondor (Vultur gryphus) érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. A Dél-Amerikában őshonos dögevő a németországi Wuppertal állatkertjéből érkezett és jelenleg a Magyarországon élő egyetlen kondorkeselyű, de a tojóhoz hamarosan pár is érkezik. A hatalmas méretű madarat, amelynek szárnyfesztávolsága 270-320 centiméter sok indián törzs totemállatként tisztelte. A kondorkeselyűk igen ritka madarak már, többek között azért is, mert a szennyezett óceánokban mérgezéstől elpusztult és partra vetődött tengeri élőlények megevésével a méreg a keselyűk szervezetébe kerül.

Kondorkeselyű
Fotó: MTI/ Balázs Attila

A kondorkeselyűk Dél-Amerikában; Argentína, Bolívia, Chile, Kolumbia, Peru és Venezuela területén honosak, az Andokban 3000-5000 méteres magasság között élnek.Ez az erőteljes, masszív faj kizárólag nyílt magashegységi terepen él, ahol erősek a légáramlatok s a levegőben vitorlázva keresi dögökből és kisebb állatokból álló táplálékát. Pihenő- és fészkelő helyei hozzáférhetetlenek, nyílt sziklaszirteken több száz méter magasságban vannak. Hatalmas széles szárnya és széles tollakból álló merev farka kiterjedt felület biztosít a kitartó keringéshez a felszálló légáramlatokban, így a legkisebb energia befektetéssel tudja szemlélni a tájat elhullott tetemek után. Ha felszáll, evezőtollainak hegyét használja az irány szabályozására, úgy hogy nyitja és zárja őket.

Kondorkeselyű
Fotó: MTI/ Balázs Attila

Kondorkeselyű
Fotó: MTI/ Balázs Attila

Akár 5000 méter magasságban is felemelkedik, de általában 3000 méter magasságban repül. A földön ügyetlenül mozog, és csak addig marad lent, amíg táplálkozik. Teste szinte teljes mértékben a döghús fogyasztásához alkalmazkodott, lábai ugyanis gyengék egy nagyobb testű állat felragadásához és óriási csőrével is csak az elhullott állatok felpuhult húsát képes szétszaggatni. Az újvilági keselyűk feje és nyaka rendszerint csupasz és élénk; a nagyobb fajoknak-mint a kondorkeselyűnek is tömött tollakból álló gallérja is van a nyaka körül. Ez a madárfaj Bolívia, Chile, és Ecuador címerállata is.

Kondorkeselyű
Fotó: MTI/ Balázs Attila

Kondorkeselyű
Fotó: MTI/ Balázs Attila

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!