Ritka felvétel – kis kardszárnyú delfinek vadásztak le egy cápát

Megdöbbentő jelentet sikerült megörökítenie egy ausztrál férfinek, aki lefilmezte ahogy egy csapat kis kardszárnyú delfin zsákmányul ejt egy fiatal cápát. Bruno Kataoka drónjával készített felvételeket Cronulla partjainál, amikor a véletlennek köszönhetően lencsevégre kapta a nem mindennapi vadászatot. A hamis gyilkos bálnaként emlegetett kis kardszárnyú delfinek kifárasztották, majd elejtették a fiatal cápát.

vadaszat

Egy ausztrál tengerbiológus kiemelte, hogy igen ritkán látott támadásnak lehetünk szemtanúi a felvétel által, azt is hozzátéve, hogy már eleve a kis kardszárnyú delfinek megfigyelése is ritkaságszámba megy. A videó készítője is úgy nyilatkozott, hogy elképesztő szerencséje volt: „A National Geographic munkatársainak akár hónapokat is kell várnia egy ilyen pillanatra, mi meg csak jókor voltunk jó helyen” – mondta a férfi aki szabadidejében szokott légi felvételeket készíteni drónjával.

VIDEÓ:

A kis kardszárnyú delfin széles körben elterjedt, de nem gyakori állat. A felnőtt egyedek mérete 4,3–6 méter között mozog, tömegük pedig 1,1–2,2 tonna. Nagy méretéhez képest rendkívül mozgékony és játékos. Furcsa módon társul a palackorrú delfinnel és más kisebb cetfajokkal. Távolról összekeverhető a gömbölyűfejű-delfinnel is, bár feje és teste karcsú, delfinszerű hátúszója van, és mozgása energikusabb. Gyorsan úszik, gyakran kiugrik és általában oldalára fordulva érkezik a vízbe akkora csattanással, mintha bálnaméretű volna. Ha izgatott, egész testével kecsesen a víz fölé ugrik és a farkát csapkodja. Tápláléka halakból, kalmárokból vagy polipokból áll, de valószínűleg delfineket is eszik és már látták, hogy megtámadja a hosszúszárnyú bálna borjait. A most készült felvétel tanúsága szerint pedig úgy tűnik, hogy olykor a kisebb cápákat is kiszemelik maguknak.

kis-kardszarnyu-delfin


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!