Rendkívüli ritkaság – elefánt ikrek születtek egy kenyai rezervátumban

Különleges eseménynek, elefánt ikrek születésének örülhettek nemrég a kenyai Amboseli Nemzeti Park szakemberei, akik folyamatosan figyelemmel kísérik a két borjú sorsának alakulását. Az elefántoknál az ikerszülés rendkívül ritka, ráadásul a legtöbb estben csak az egyik borjú marad életben. Az afrikai rezervátumban utoljára 1980-ban jött világra elefánt-ikerpár.

Forrás: Amboseli Trust for Elephants
Forrás: Twitter/Kenya Wildlife Service

A 38 éves, Paru nevű elefántmama május végén adott életet az ikreknek, akik egy 40 egyedet számláló csorda tagjaivá váltak. A borjakra (egy hím és egy nőstény) a család tagjain kívül, vadőrök is vigyáznak. A kiselefántok, rácáfolva az esélyekre, szépen cseperednek, remekül érzik magukat és az egész csorda féltőn óvja őket.

Forrás: Youtube/ODN

„Ez egy nagyon egyedi forgatókönyv a természetvédelem területén, különösen az elefánt populáció esetében. Nagyon büszkék vagyunk, és folyamatosan figyeljük a borjakat, akik szerencsére nagyon jó egészségnek örvendenek” – mondta Kenneth Ole Nashu, a park igazgatója.

Az afrikai elefánt

Az afrikai elefánt a Földön ma élő legerősebb és legnagyobb szárazföldi emlősállat. Eredendően szavannákon él, ám kitűnően alkalmazkodik ahhoz, hogy Afrika más, különböző éghajlatú területein is megélhessen. A rekordméretű állatok vemhessége is rekordhosszúságú, mintegy 22 hónapig tart. Gyakran megesik, hogy az ellő tehenet egy másik segíti. A borjak nagyjából 48 hónapig állnak anyjuk oltalma alatt. Sokáig élhetnek, akár 70 éves kort is elérhetik, de ez inkább az állatkertekben élő egyedekre jellemző. Hosszú életük folyamán szerzett tapasztalataikat továbbadják a fiatalabbaknak, ami meglehetősen ritka az állatvilágban. A kiselefántok épségére több felnőtt nőstény is ügyel, nagyban segítve a fiatal állatok túlélését.

Forrás: Elephant Garden

Az afrikai elefántok szociális igényű, magukat családban jól érző állatok. Olyan összhang van jelen egy-egy családon belül, hogy ha az egyik elefánt elpusztul, először megpróbálják “felébreszteni”. Ha két vagy több elefánt között ellentmondás adódik, igyekeznek azt békés úton elrendezni. Az afrikai elefántok száma a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint az elmúlt évtizedben 111 ezerrel csökkent, 415 ezerre. Az orvvadászok évente 30 ezer elefántot terítenek le.

Forrás: Elephant Garden

Az Amboseli Nemzeti Park

A rezervátum Kenya déli részén, a Hasadékvölgy Tartományban található, közel a tanzániai határhoz. A park háttereként a Kilimandzsáró hófödte csúcsa szolgál, amely innen alig 40 kilométerre tornyosul a felhők fölé. Területének egyharmadát az Amboseli-tó foglalja el, amelyik viszont csak az esős évszakban alkot nagyobb, összefüggő vízfelszínt.

Forrás: flickr/Ninara

Az 1974-ben nemzetközi bioszféra-rezervátummá és nemzeti parkká nyilvánított Amboseli területe csupán 392 négyzetkilométer, ám kis mérete és törékeny ökoszisztémája ellenére számos őslakos emlős otthonául szolgál. A területen több mint 50 nagyobb emlős- és 400-nál is több madárfaj van jelen. Fő látványossága a mintegy 1600 egyedből álló elefántpopulációja, de számtalan csíkos gnú, zebra és impala is él a területen, illetve a veszélyeztetett fekete orrszarvú és gepárd is megtalálható a területén.

Az Amboseli a Masai Mara Rezervátum és a Nakuru Nemzeti Park után a harmadik legkedveltebb természetvédelmi terület az országban. A rezervátum területén található a kisebb repülőgépeket fogadni képes Amboseli repülőtér.

Forrás:  Wikimedia Commons/Amoghavarsha JS/amoghavarsha.com
Forrás: flickr/flightlog


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!