Reménykeltő hír: az eddig véltnél legalább kétszer több szumátrai orángután élhet

Jelentősen alábecsülték a súlyosan veszélyeztetett szumátrai orángután egyedszámát Indonéziában: az eddig véltnél legalább kétszer több példány él Szumátra szigetén. Serge Wich, a liverpooli John Moores Egyetem kutatója és munkatársai szerint a szumátrai orangutánról (Pongo abelii) eddig azt hitték a kutatók, hogy csupán 6600 példánya él az indonéziai Szumátrán. Az újabb kutatások szerint azonban számuk több mint 14 600-ra tehető, az adatokra terepmunka és becslések révén következtettek a szakértők. Eredményeiket a Science Advances című szaklapban mutatták be.

Orángután
Fotó: Wikipedia/Tbachner 

Orángután
Fotó: Wikipedia

Az eddigi feltételezésekkel ellentétben a szumátrai orángutánok magasabb, 1500 méter feletti hegyes térségekben és olyan egyéb területeken is élnek, amelyeket eddig nem vettek figyelembe a becslések során. Ilyen élettér például a sziget északi részén lévő Toba-tótól nyugatra fekvő vidék, valamint a fakitermeléstől fenyegetett erdők. A fakitermelés és a vadorzás miatt Ázsiában súlyosan veszélyeztetett az orángután élettere – ez az egyetlen, itt még megtalálható nagy emberszabású majomfaj.

Orángután
Fotó: Wikipedia/Greg Hume

Az orángutánnak két alfaja létezik: a szumátrain kívül a becslések szerint 54 000 példány él Borneó szigetén. A szakértők remélik, hogy a borneói orángutánok (Pongo pygmaeus) száma is magasabb a véltnél.

orangutanFotó: internationalanimalrescue.org

Orángután
Fotó: Wikipedia/Eleifert

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!