Rekord alacsony vízállást mértek a világ legmélyebb tavában, a Bajkál-tóban

Még 2020-ig tart az alacsony vízállás a világ legmélyebb tavában, a Bajkál-tóban – közölte az Irkutszki Állami Egyetem (IGU). Az egyetem végzős hallgatója, Anna Kondrasova már jóval korábban előre jelezte a tó vízszintjének rendkívüli méretű csökkenését, matematikai számításai szerint az alacsony vízállás 2020-ig is eltarthat. A IGU matematika, gazdaságtan és informatika szakos hallgatója diplomamunkájában az entrópia módszerével vizsgálta a Bajkál-tó és a naptevékenység egyes paramétereit. A kapott eredmények elemzése alapján arra a következtetésre jutott, hogy a Bajkál-tó minimális vízállása 2015-2020 között áll be – közölte az egyetem sajtóosztálya.

bajkal-7

Idén április végén rekord alacsony vízállást – 455,86 métert, a megengedett értéknél 14 centiméterrel alacsonyabbat – mértek a Bajkál-tóban. Később ugyan elkezdődött a vízszint fokozatos emelkedése, szeptemberben viszont ismét csökkenés következett be: szeptember 24-én 456,29 métert mértek. A tudósok előrejelzése szerint jövőre a Bajkál vízszintje 28 centiméterrel lehet alacsonyabb a 2015 áprilisában mért értéknél.

bajkal-3

A Limnológiai Intézet (SZO RAN) irkutszki kutatói szerint a Bajkál alacsony vízszintje nem kritikus és ökológiai szempontból is elfogadható. Az intézet természeti erőforrások kihasználásával foglalkozó burjátföldi intézetének kutatói viszont úgy találták, hogy a történtek ökológiai katasztrófával érnek fel, és kérték, hogy vizsgálják felül az irkutszki vízerőmű által leengedett víz mennyiségét. A Szibéria déli részén fekvő Bajkál vizének maximális mélysége több mint 1,5 kilométer. A világ legnagyobb édesvizű vízkészlete, a világ édesvízkészletének mintegy 20 százalékát teszi ki. A tónak és környékének különleges az állat- és növényvilága: 2,6 ezer vízi állatfaj és alfaj él itt, több mint a felük csak itt található.

bajkal-5

bajkal

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!