Rekonstruálják a világ legrégibb múmiáinak arcát

Képalkotó berendezéssel vizsgáltak meg egy Santiago de Chile-i klinikán tizenöt múmiát, hogy rekonstruálják az arcukat. Az úgynevezett Chinchorro-múmiákat tartják a világ legrégibb múmiáknak. Az Atacama-sivatag szélén i. e. 10 000 és 3400 között élt vadászó és halászó chinchorro nép elsőként mumifikálta a halottait. A Chinchorro-múmiák 7400 évesek, legalább 2000 évvel régebbiek, mint az egyiptomiak.

mumia-3Fotó: Wikipedia/Heretiq

mumiaFotó: Wikipedia/Pablo Trincado/Flickr

A múlt héten tizenöt múmiát, közöttük magzatokét vizsgáltak meg képalkotó berendezéssel a santiagói Los Condes klinikán. A művelet során sikerült a múmiákat nagy pontossággal megröntgenezni, és több ezer, milliméteresnél kisebb képet összegyűjteni – magyarázta az AFP francia hírügynökségnek Marcelo Gálvez, a röntgendiagnosztikai osztály vezetője.

“A következő szakaszban a testek virtuális boncolása következik, anélkül, hogy hozzáérnénk, hogy további évezredeken át fennmaradhassanak” – tette hozzá. Ehhez számítógépek segítségével megkezdték a múmiák külsejének rekonstruálását, izmokat, orrot, állat illesztve a csontokhoz, hogy láthassák, milyen volt egykori külsejük.

A képalkotó berendezés máris meglepetéssel szolgált a kutatóknak, a legkisebb múmiában nem találtak emberi testet. “Nem volt benne csontszövet, tehát egy kis báburól lehet szó, amely azt a személyt volt hivatott helyettesíteni, akit nem tudtak mumifikálni” – mondta Veronica Silva, a santiagói Természettudományi Múzeum antropológiai osztályának egyik vezetője.

A tudósok egyben alaposabban meg kívánnak ismerkedni a chinchorrók mumifikálási módszereivel is. Az emberi test alapos ismerőiként a chinchorrók eltávolították a halottak bőrét és izmait, csak a csontváz maradt. Ezután fával és növényi rostokkal rekonstruálták a test formáját, majd az egészet agyaggal vonták be, erre helyezték vissza a bőrt, szemet és szájat illesztve az arcra. A fejet végül az arcrészen egy maszkkal, hajból, vagy állatszőrből készített parókával díszítették – mondta el Veronica Silva. A halott családja maga végezte el a mumifikálást. Az eljárást először magzatok és újszülöttek esetében alkalmazták.

“Ezek valóban a legrégebbi mesterségesen mumifikált holttestek” – hangsúlyozta az antropológus. A Chinchorro-múmiák 7400 évesek, ami azt jelenti, hogy a holtestek kikészítésének ezt a módszerét 2000 évvel az első egyiptomi mumifikálások előtt végezték el”.

mumia-2Fotó: Universidad de Tarapacá/Vivien Standen


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!