Régóta lakatlan szellemfalvak Olaszországban

Olaszország tele van gazdag történelmi múltú, de régóta lakatlan falvakkal, amelyek ma az alternatív turizmus célpontjai.

Craco

A Materától 50 km-re található Craco számára szimbóluma annak az Olaszországnak, amely volt, de ma már nincs. Kőből épített házai egymáshoz bújva állták az időjárás viszontagságait egy szikla tetején. Lassan elnéptelenedett, végül 1981-ben egy nagy földcsuszamlás után vált a szellemfalvak egyikévé. Romjai búskomoran merednek az alattuk elterülő völgybe, nem véletlen, hogy Mel Gibson éppen ezt a helyet választotta a Passió című filmjében Judás öngyilkosságának hátteréül.

Craco

Casal Venosto

A Bolzano környéki Casal Venosto halálát emberi kéz okozta.1950- ben egy tározó létrehozása miatt az egész falu víz alá került. Lakói új falut építettek a közeli dombra, de a 163 örökre lakhatatlanná vált házak közül ma is kiemelkedik a tóból a Santa Caterina templom harangtornya.

Canal Venosta

Fabbriche di Careggine

Olaszország-szerte több falu jutott erre a sorsra és Trentóban is van egy, amely nem adja meg teljesen magát. Fabbriche di Careggine 32 háza, amely szintén tározó építésekor került a víz alá, kb. tíz évente, amikor a medence vizét leengedik, több ezer ámuló és meghatott ember szeme előtt újra megjelenik a napfényben.

Fabbriche di Careggine


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!