Régészeti misszióra indult a világ legnagyobb, napenergia hajtotta hajója

Az MS Tûranor PlanetSolar, a világ legnagyobb, napenergia hajtotta hajója, víz alatti régészeti misszióra indult Görögország partjainál. Svájci és görög tudósok Európa egyik legrégebbi, ma már a tenger szintje alá került, településének nyomait keresik a Peloponnészoszi-félszigettől keletre. A Terra Submersa elnevezésű projekt augusztus 11-én kezdődött. A katamarán 31 méter mélyre merül, hogy az ismert régészeti lelőhely, a Franchthi-barlang mellett az elsüllyedt világ nyomait feltárja – mondta el Julien Beck, a Genfi Egyetem tudósa, a kutatás vezetője.

Planet Solar

planet-solar-2

“A barlangot folyamatosan lakták körülbelül 35 ezer éven keresztül az őskőkortól az újkőkorig, és jó okunk van feltételezni, hogy a neolitikum vége felé lakói valahol a közelben, ma már víz alá került vidéken telepedtek meg. Ha a falujukat megtaláljuk, Görögország és Európa egyik legősibb települését tárjuk fel” – magyarázta Beck.

Planet Solar

A svájci zászló alatt hajózó PlanetSolar a Görög Tengerkutatási Központ hajójával együtt geofizikai méréseket is végez, míg a régészek a víz alatti feltáráson dolgoznak. A misszió egy hónapig tart. A hajót 825 modullal látták el, ezek 38 ezer úgynevezett fotovoltaikus – a napenergiát elektromossá alakító – elemet tartalmaznak, amelyek 537 négyzetméteren oszlanak el. A tengerjáró átlagsebessége óránként 14 kilométer.

Planet Solar

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!