Pizsiben vagy meztelenül – hogyan jobb aludni?

Az alvás mindenki életében sarkalatos kérdés, hiszen nagyon fontos, hogy rendesen ki tudjuk pihenni magunkat. Egyrészt, az egészségünk is megbosszulja egy idő után, ha nem alszunk eleget, másrészt, a koncentrációs képességünk, ezzel együtt pedig a teljesítményünk is drasztikusan visszaesik, ha fáradtak, kialvatlanok vagyunk.

A pihentető alvásról azonban mindenkinek más a véleménye, hiszen nem vagyunk egyformák. Már az elégséges óraszám is eltérő, van, aki tökéletesen működik 6 óra alvással, másnak 9 is kevés. Aztán ott vannak az olyan tényezők, mint a kényelmes matrac, az ágy mérete, külön vagy együtt, kell-e pizsama, vagy a meztelenséget preferáljuk inkább.

Miben aludjunk?

Utóbbi kérdéskör nagyon megosztó: egészséges-e pizsamában aludni, vagy mindenkinek nudiznia kéne inkább éjszaka? Természetesen mindkét oldalon vannak érvek és ellenérvek, amik alapján el lehet dönteni, melyik kényelmesebb számunkra.

Miért jó meztelenül aludni?

  1. Van, akinek a meztelenség szabadság, és a hálószoba az a hely, ahol ezt nyugodtan megélheti.
  2. Mert ruha nélkül egyértelműen jobban szellőzik a bőrünk, ami nem mindegy az egészség és akár az izzadás szempontjából.
  3. Meztelenül kevésbé lesz melegünk, mintha felvennénk valamit éjszakára is.
  4. Nincs többé magunk alá gyűrődött, kényelmetlen ruha, nem szorít el a nadrág gumis dereka.
  5. Kevesebb ruhadarabra van szükség, ha nem használunk pizsamát.

De miért lehet jó mégis a pizsama?

  1. Aki fázós, az alighanem el sem tudja képzelni, hogy ruha nélkül aludjon, még egy vastagabb takaró alatt sem. Ha szeretjük a meleget, jobb a pizsama.
  2. Nem mindenkinek ad a meztelenség szabadságérzetet, van, akinek kifejezetten kellemetlen/kényelmetlen.
  3. Ha van rajtunk pizsama, nem közvetlenül az ágyneműbe izzadunk, így azt nem kell naponta cserélni.
  4. Ha véletlenül lerúgjuk magunkról éjjel a takarót, nem fogunk vacogva ébredni, hiszen a pizsama melegen tart.

Mindkét módszernek megvannak tehát a maga előnyei és hátrányai egyaránt. Azonban csak egy dolog számít igazán: hogy kényelmesen érezzük magunkat alvás közben. Ha ehhez kell pizsama, vegyük fel, ha meztelenül az igazi, akkor maradjunk ruha nélkül – a lényeg a pihenés!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!