Paks teljesítményű szélerőműveket építenek a tengerre még ebben az évben a németek

Az utóbbi években Európában az Egyesült Királyság bővítette a legnagyobb mértékben a szélerőmű-kapacitását: 2014 végéig a brit partoknál épültek a legnagyobb tengeri szélenergia-befogó projektek. Az Egyesült Királyságot azonban Németország hamarosan letaszítja a trónjáról.

5

6

Erről írt legutóbb a GlobalData, mely szerint hamarosan a németek lesznek Európa bajnokai, miután “lenyűgöző módon majdnem négyszeres növekedést képesek produkálni” az idén. A tavalyi 529 MW beépítés után 2071 MW kapacitás épülhet be csak az idén az offshore (tengeri) rendszerükbe. A méretek érzékeltetése végett: a jelenlegi Paksi Atomerőmű névleges teljesítménye 2000 MW.

3

Németországnak 2014-ben a telepített szárazföldi és tengeri szélerőműtöbblete egy év alatt 5279 MW-ig jutott el. Németország teljes szélenergia-kapacitása ezzel meghaladta a 39.000 MW-ot, amiből több mint 1 GW a tengerekről származik.

Európában a teljes telepített tengeri szélerőmű kapacitás 8045 MW volt, amit 11 európai ország 74 erőműparkjában termeltek. 2014 végén az Egyesült Királyságé volt az első hely (4494 MW), őket Dánia (1271 MW), majd Németország (1045 MW) és Belgium (713 MW) követte.

Az Egyesült Királyság idei tervei szerint 813 MW-os új tételt telepít majd, ami ugyan grandiózus projekt, de ezzel valójában a képzelt dobogó második helyéről is lecsúsznának (ha nem csak Európát nézzük), mivel Kína is gyorsít a tempón: a tervek 817 MW kapacitás telepítéséről szólnak 2015-re.

Ankit Mathur, a GlobalData energetikai projektvezetője szerint hosszabb távon már az tűnik a leglényegesebb kérdésnek a világban, hogy Kína megmarad-e az évi 1 GW-os bővítési tempó alatt, vagy sem.

Forrás:HVG


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!