Ötvenmillió évvel ezelőtt lezajlott természeti jelenetet őrzött meg egy borostyánkő

Egy nagyjából ötvenmillió évvel ezelőtt lezajlott természeti jelenetet őrzött meg a jelenkornak egy borostyánkő a Balti-tenger oroszországi partvidékén. George Poinar, az Oregoni Állami Egyetem rovartudósa és borostyánszakértője szerint a megkövesedett gyanta egy aprócska gombát, egy szál emlősszőrt és egy rovarnak mindössze pillanatokkal a ragacsos faváladék lecsöppenése előtt levedlett kültakaróját tartalmazza.

“A gomba egy fa tövében nőtt. A rovar felfedezte, és készen állt arra, hogy lakmározzon belőle. Ekkor azonban megjelent egy rágcsáló, elharapta a gomba szárát és ezzel egy időben némi gyanta csöppent a gombára” – magyarázta elméletét a szakember. Poinar szerint a gyanta elkapta a rovar lábát, ezért az apró állat jobbnak látta levedleni a kültakaróját és eliszkolni a helyszínről.

borostyanForrás: George Poinar, Jr./ Oregon State University

“Tehát most megvan nekünk a rágcsáló szőrszála, a rovar külső burka, és persze az értékes gomba is, egyetlen borostyánba ragadva” – mondta a szakember. Mint hozzátette, a különleges borostyánkő egy nagyjából 50 millió évvel ezelőtt, egy ősi szubtrópusi örökzöld erdőben történt találkozást őrzött meg a jelenkor számára. A kutatók a Fungal Biology című folyóiratban számoltak be a felfedezésükről.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!