Ötmilliomodik látogatóját fogadta Ötzi, az ötezer éves gleccsermúmia

Már ötmilliomodik látogatóját “fogadta” Ötzi, a több mint ötezer éves gleccsermúmia a Dél-Tiroli Régészeti Múzeumban. A tartomány közlése szerint egy lindaui család váltotta meg az ötmilliomodik belépőjegyet a múzeumba, mely most ünnepelte fennállása 20. évfordulóját. 1998. március 28-án az intézmény egy Dél-Tirol történelmét bemutató állandó kiállítással kezdte meg működését.

Ötzi, az 1991. szeptember 19-én megtalált múmia kezdetektől fogva hatalmas érdeklődésre tart számot. Évente több mint 260 ezer látogató érkezik a régészeti múzeumba, hogy láthassa a kőkorszaki ember remek állapotban megőrződött maradványait. “Megtalálása után csaknem három évtizeddel is töretlen a jégbe zárt ember sugárzó ereje. Ötzi a kulcs, amely az emberiség múltjához vezető ajtót nyitja” – fogalmazott Florian Mussner, a műemlékvédelemért és múzeumokért felelős tartományi biztos.

A kora rézkorban élt vadász gleccserjégbe fagyott tetemét Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi Alpokban, 3210 méteres magasságban fedezte fel egy német házaspár. A gleccsermúmia a világ legrégebbi, teljesen épségben megmaradt emberi holtteste. Az időszámítás előtti 3. századtól 1750-ig viszonylag enyhe időjárás uralkodott a térségben. A gleccserek időnként visszahúzódtak, így az emberek át tudták szelni nyáron a magashegységek hágóit.

Ötzi megtalálásának helye (Forrás: Wikimedia Commons/Kogo)
Ötzi emlékmű (Forrás: Wikimedia Commons/Kogo)

A világhírű gleccsermúmiáról több érdekességet is kiderítettek a kutatók az évek alatt, például azt is, hogy többféle bőrből készült ötlözetet, köztük barnamedvebőr fejfedőt viselt, amikor 5300 éve meghalt az Alpokban. A Bolzanói Európai Akadémia kutatói néhány évvel ezelőtt genetikai elemzésnek vetették alá a gleccsermúmián talált állatszőrből készült nagyon jó állapotban fennmaradt öltözéket és bőrtegezt.

Fotó: Institute for Mummies and the Iceman

A vizsgálatok során azt is kimutatták, hogy öltözetének más darabjai háziasított állatok bőréből, szőréből készültek. Az anyagok többfélesége azt jelzi, hogy Ötzi háziasított birka-, marha- és kecskebőrből, valamint vadállatok bőréből készítette ruháit, köztük kabátját, amely legalább négy különféle kecske- és birkabőrből készült. Mindez pedig arra utal, hogy a rézkori emberek gondosan kiválasztották a különböző vad-és háziállatokat, amikor ruhák alapanyagait keresték. Ötzi növénytermesztő, állattenyésztő volt, s az általa használt élelmiszerek és alapanyagok többsége házi forrásból származott. Élelmét vadon élő állatokból is kiegészítette, halála előtt elfogyasztott utolsó étke kecskehús és szarvas volt. További érdekesség, hogy rajta fedezeték fel a legősibb tetoválásokat is, melyek vízszintes és függőleges vonalakból állnak.

Ötzi szobra Bolzanóban (Forrás: Wikimedia Commons/Thilo Parg)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!