Önkénteseket keres az amerikai Grand Canyon Nemzeti Park a bölények kilövésére

Önkénteseket keres az amerikai Grand Canyon Nemzeti Park a bölényállomány ritkítására. Az Arizona államban kanyargó Grand Canyon (Nagy Szurdok) Nemzeti Parkban túlzottan elszaporodtak a bölények, és ez részben az állatállomány korcsosulásához, részben pedig a nemzeti park természeti erőforrásainak kimerüléséhez vezet a nemzeti parkok szövetségi hivatala szerint. Ezért a hivatal – amely a belügyminisztériumhoz tartozik – úgy döntött, hogy önkéntes vadászokra bízza az állomány ritkítását. A kiválasztott vadászoknak három-öt év alatt kell 600-ról 200-ra csökkenteniük a kanyon körüli erdőkben barangoló bölényeket.

Fotó: Diego Delso/Wikimedia Commons
Fotó: NPS/Michael Quinn

Az 59 nemzeti parkot működtető Amerikai Nemzeti Park Szolgálat a napokban adta meg az engedélyt a bölényvadászatra, ám a Grand Canyon park vezetői egyelőre még csak a részletek kidolgozásánál tartanak. Eddig már konzultáltak a coloradói, a dakotai, és a wyomingi nemzeti parkok illetékeseivel, megkérdezve őket egy másik faj, a jávorszarvas-állomány egészséges megőrzéséről és vadásztatásuk módjairól.

Fotó: Jack Dykinga/Wikimedia Commons 

A Grand Canyon bölényeinek őseit még az 1900-as évek elején, Arizona északi vidékein honosították meg. Akkor azon a tájon még farmergazdálkodás folyt, és a bölényeket a szarvasmarhákkal keresztezték. A mai kószáló bölények e keresztezett fajta utódai. Valamennyi állat Arizona állam tulajdonát képezi, és évente 122 állatot lehet kilőni. A bölények azonban az elmúlt évtizedekben a Grand Canyon területére költöztek, ahol viszont tilos a vadászat. Ezért a szervezet szerint elszaporodtak, és ha az állományt nem ritkítják, akkor tíz éven belül csaknem kétezerre növekszik a számuk. A bölényvadászat kutyák nélkül, gyalogosan és nem szekérről, lóról vagy lesállásról történik.

Fotó: NPS
Fotó: NPS/Michael Quinn 

BBC, NPS, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!