Olajban fuldoklik Peru amazóniai vidéke

Néhány nap leforgása alatt több mint háromezer hordó nyersolaj folyt szét a perui Amazónia területén, beszennyezve az Amazonas két fontos mellékfolyóját is. Január végén és február elején két olajszennyezés történt Peru északnyugati részén, a nyersolaj a Petroperu vállalat vezetékéből szivárgott. A szennyezés két olyan folyót is érint, amelyet mintegy nyolc őslakos közösség használ vízforrásként. Az őslakosok vezetői elmondták, hogy a törzsek élete a szennyezett folyóktól függ.

Perui olajszennyezés

Perui olajszennyezés

A szennyezésért felelős Petroperu olajvállalat azt ígérte, hogy minden szennyezést eltakarítanak, valamint ételt és vizet biztosítanak a helyieknek, azonban a munkálatokat csak későn kezdték el és a cég vezetőit azzal is gyanúsítják, hogy gyerekeket is alkalmaztak a szennyezés feltakarítására. A Petroperu elnöke tagadta, hogy a cég gyerekeket vett volna fel a munkára. A vállalat elmondása szerint egyébként az első kiömlés egy földcsuszamlás miatt következett be, a másodiknak az oka azonban ismeretlen.

Perui olajszennyezés

VIDEÓ:

Az olaj a Petroperu 40 éves, már évtizedekkel korábban is elavultnak számított, olajvezetékéből szivárgott a földekbe majd a Morona és Chiriaco folyókba, ami megfertőzte az ott élő törzsek ivóvizét. Két helyen is megrepedt a vezeték néhány nap leforgása alatt és összesen több mint 3 000 hordónyi olaj folyt ki. Az őslakosok vezetője, Edwin Montenegro szerint nem sikerült még teljesen megtisztítani az olajjal szennyezett területeket. A perui Egészségügyi Minisztérium arról beszélt, hogy az ország öt kerületét fenyegető vízminőségi vészhelyzet miatt a Petroperu 17 millió dollár büntetésre is számíthat ha az emberek is megbetegszenek. A kormány környezetvédelmi ügynöksége, az OEFA kötelezte az olajvállalatot, hogy cserélje ki a vezeték érintett szakaszait és fokozottabban ügyeljen a karbantartásukra.

Perui olajszennyezés

olajszennyezes-3

Hasonló szennyezések sajnos nem ritkák Peruban. Az elmúlt öt évben 20 szennyezést dokumentáltak a vidéken. A perui őslakosokat tömörítő egyik szervezet, az Iaments Indigenous szerint a perui Amazonas csaknem kétharmada van az olajtársaságok kezében, mivel bérlik a limai kormánytól. Sok szervezet bírálja a perui kormányzatot, amiért szerintük szemet hunynak afelett, hogy az északi területeik egyszerűen tönkremennek az olajszennyezésekben, melyek visszafordíthatatlan károkat okoznak a növény- és állatvilágban.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!